СПС

Родић поводом Дана особа са инвалидитетом: Интезивно градити друштво једнаких могућности

  • Извор: АТВ
  • 03.12.2023. 12:30

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, предсједница Форума жена Социјалистичке партије Српске Јелена Родић, исказала је забринутост за положај ових лица и нагласила потребу да сви заједно морамо изградити друштво у којем сви имају једнаке могућности.

“Лица са инвалидитетом представљају једну од најугроженијих група становништва, која је у сталном ризику од социјалног искључивања. Међународне организације процјену да десетину популације сваког друштва чине лица са инвалидитетом, док Конвенција УН о правима лица са инвалидитетом обавезује државе да обезбједе ефикасне системе друштвене подршке како би се задовољиле потребе лица са инвалидитетом”, изјавила је Родићева.

Родићева је истакла да је Република Српска донијела Стратегију унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом за период 2017-2026. година.

“СПС, као социјално одговорна и народна партија, пружа пуну подршку овој рањивој категорији становништва. Само удружени можемо се изборити са дискриминацијом, те допринијети ефективном учешћу и укључености лица са инвалидитетом у друштвени живот.

На посебне потешкоће у систему наилазе жене са инвалидитетом које су изложене дискриминацији по више основа. Наша је дужност да се изборимо за праведно друштво у којем су људска права доступна свима”, закључила је предсједница Форума жена СПС-а.

Пратите нас и путем Вибера