ИЈЗ Републике Српске

Родић Вукмир: Једна особа може да пренесе морбиле на 20 људи, вакцинација најважнија мјера

  • Извор: АТВ
  • 26.01.2024. 08:05

У Републици Српској нису забиљежени случајеви морбила, а да до тога не би ни дошло, епидемиолози позивају на вакцинацију дјеце.

Нина Родић Вукмир, начелник Службе за епидемиологију у ИЈЗ Републике Српске, рекла је за АТВ јутро да је најважније  да родитељи схвате да је вакцинација најважнија мјера превенције било које заразне болести, па тако и морбила.

„Чињеница је да су морбили болест коју смо практично елиминисали, то значи да је вирус присутан али обољелих нема. То је деценијама био случај. Вакцинација против морбила, као и против рубеле и заушњака, траје дуги низ година“, рекла је докторица Родић Вукмир.

Она је истакла да су претходне генерације вакцинисане против ове болести, те да се у бившој Југославији јављало до три случаја заражених.

„Да би се спријечио пренос овог вируса у популацији, неопходно је да буде вакцинисано 95 одсто популације. То значи да оних пет одсто који није вакцинисан, до њих вирус не може да дође зато што су вакцинисани чувари здравља тих пет одсто. Тих пет одсто су најчешће били дјеца која због одређених болести нису вакцинисана, или старија популација јер тада није било вакцине“, појаснила је докторица Родић Вукмир за АТВ.

Болест морбила у 30 одсто случајева даје веома тешке компликације, и мјера спречавања заразе је искључиво вакцинација, истакла је Родић Вукмир. Како је додала, резервоар овог вируса је искључиво човјек, и само га човјек може пренијети.

„Вирус морбила је толико заразан да када једна заражена особа уђе у популацију која није заштићена, дакле није имунизована, та једна особа може да зарази 20 људи. Један он најконтагиознијих респираторних вируса је вирус морбила“, истакла је докторица.

Већ неколико година је стопа вакцинације опала у региону али и у Европи. Како објашњава Родић Вукмир, вакцинација је једно вријеме била толико успјешна да болести није било и људи су заборавили на те болести, сматрали су нису битне и опасне.

„Наравно да јесу опасне, једнако као и прије. У 2022. години је вакцинисано 69 одсто становништва првом дозом, односно, оне дјеце која требају бити вакцинисана у том узрасту, а друга доза, која се прима пред школу, 75 одсто. То је много испод онога што нам је потребно како бисмо зауставили ширење вируса у нашој популацији“, изјавила је Родић Вукмир.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)