I danas protest u Sarajevu

Rudari i dalje ne prihvataju pravilnik o radu i radnom učinku

  • Извор: Агенције
  • 24.11.2021. 13:53

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić poručio je danas federalnoj Vladi da generalni direktor "Elektroprivrede FBiH" Admir Andelija ne može biti važniji od hiljade rudara, kao i da neće prihvatiti pravilnik o radu i radnom učink

Husić je novinarima u Sarajevu rekao da su rudari imali veoma tešku noć.

"Mi smo radnici iz oblasti rudarstva i možemo se prilagoditi svim uslovimma", rekao je Husić, zahvalivši se građanima koji su pomogli rudarima koji su proveli besanu noć pred zgradom Vlade FBiH.

On je rekao da zaključci Vlade ne odgovaraju rudarima, te da oni imaju strateško opredjeljenje.

"Moramo voditi računa o zdravlju naših radnika. Ugalj je moguće isporučiti ako nam ispune zahtjeve. Mislimo da u ovom trenutku Vladi ne može biti važniji direktor `Elektroprivrede` od hiljada radnika", naveo je Husić.

Kada je riječ o pregovaračkom timu, Husić kaže da su rudari već pregovarali dovoljno.

Prema njegovim riječima, rudare neko treba da ubijedi da je u redu da osnovna plata sa 850 KM treba biti 580 KM.

Podršku rudarima na protestima ispred Vlade FBiH pružili su i članovi benda Dubioza kolektiv. Kako su juče i obećali, oni su danas s instrumentima došli na proteste.

Frontmen benda Brano Jakubović dogovorio se s s rudarima da će između svake pjesme otpjevati nekoliko stihova upućenih premijer Fadilu Novaliću i ostatku federalne Vlade.


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić ponovo je danas uputio poziv sindikatima rudara na pregovore s ciljem zajedničkog pronalaženja rješenja za probleme rudnika i rudara.

"Razgovor je jedini način da dođemo do rješenja. Ovo je odnos između `Elektroprivrede FBiH` i rukovodstva sindikata, i kao medijator želim pomoći", naveo je Džindić.

Rudari sedam rudnika koncerna "Elektroprivrede" juče ujutro su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Rudari, koji su već drugi dan okupljeni pred zgradom federalne Vlade, skandiraju "Fadile, lopove", "Lopovi, lopovi, ne damo vam ćumura", "Ustani Tito", a čuju se i psovke na račun predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Oni traže da bude ispunjeno njihovih devet zahtjeva, među kojima su utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM, ostavka svih direktora u Koncernu "Elektroprivrede", stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža.  


Тагови: