Sa plantaže u Mostaru uklonjena avionska bomba teška 238 kilograma

  • 02.04.2021. 16:41

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite bezbjedno su transportovali i na predviđenoj lokaciji uništili avionsku bombu iz Drugog svjetskog rata tešku 238 kilograma koja je pronađena na plantaži Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u mostarskom naselju Rodoč.

Ova neeksplodirana avionska bomba pronađena je prilikom izvođenja poljoprivrednih radova na dubini od oko jedan metar na plantaži ovog fakulteta koja se nalazi u krugu bivše kasarne "Stanislav Baja Kraljević" u naselju Rodoč.

Zapadno od mjesta pronalaska bombe, na udaljenosti do 500 metara, nalaze se poslovni i privatni objekti, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Odmah po dojavi o pronalasku avionske bombe, na osnovu Zakona o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i procedure Civilne zaštite, pripadnici Uprave su pristupili izradi plana i pripremama za njen transport i uništavanje.

Riječ je o avionskoj bombi opšte namjene američke konstrukcije iz Drugog svjetskog rata, čija je ukupna masa iznosila 238 kilograma.

Mostarski aerodrom Jesenice tokom Drugog svjetskog rata bombardovan je 11 puta, a na njega je bačeno oko 900 tona bombi.

U posljednjih 10 godina u njegovoj okolini pronađene su tri bombe od 230 kilograma, tri bombe od 100 kilograma i 16 bombi od 10 kilograma.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм