Hercegovina

Sa vrućinama dolaze i požari

  • 17.06.2021. 18:43

Sa dolaskom ljeta i vrelih dana u Hercegovu dolaze i požari. Vatra već gospodari bridima oko Trebinja. U plamenu je rejon „Obodine“,ali na sreću kilometrima je daleko od sela i kuća. Suva trava i nisko rastinje brzo planu pa se i požarna linija brzo širi. Na ovakvom terenu vatrogasci su skoro nemoćni.

"Gasili smo jedan dio, a ovaj drugi ne možemo, pošto ne možemo izaći, ljudi su sišli, bilo je dvadesetak momaka. Kakav je to teren? Stijene, šiblje. Razvukli smo liniju sa defendera i onda idemo sa naprtnjačama", rekao je Željko Ćurić, vatrogasac.

A od naprtnjača slaba je vajda žale se vatrogasci. Na ovakvom terenu i na ovolikoj požarnoj liniji značio bi helikopter a najviše kiša. Za razliku od prethodnih velikih požara ovom se zna tačan uzrok.

"Nažalost evo prvi požar ove godine malo većih razmjera u Hercegovini. Uzrok požara je pad užeta na dalekovodu 110 Kw koji je izazvao sinoć požarnu liniju dužine 700 metara", rekao je Zdravko Kašiković, komandir TVJ Trebinje.

Vatrogasci mole Boga da se ne ponove požari kao prethodnih godina, mole i stanovništvo da bude oprezno s vatrom, isto kaže i policija. Oni se pozivaju na Zakon o zaštiti od požara.

"Isti zakon propisuje i novčane kazne od 100 do 1.000КM za ona fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad bez obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i ukoliko ne preduzme sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre", kažu iz PU Trebinje.

Svi apeli prethodnih godina su bili uzaludni zato su vatrogasci sigurni da će i ovo ljeto imati pune ruke posla. Kažu da su spremni i poručuju dobro bi došla nova odijela, ali i čizme.

 

Тагови: