Lična karta svakog vinogradara

Salon žilavke okupio vinogradare iz Hercegovine

  • Извор: АТВ
  • 18.08.2022. 19:05

Žilavka je lična karta svakog vinogradara na jugu, još odavno baš ona je kraljica vina u Hercegovini. Surovi uslovi kamena krša i sunca iznjedrili su ovu sortu, žilava je baš kao i Hercegovci.

"Ono najbolje što može da iznjedri ova zemlja što se tiče poljoprivrede sigurno je utkano u žilavku kao jednu savršenu sortu. Žilavka se pije sa lijepim ženama i sa dobrom hranom", rekao je Igor Dabić iz Trebinja

 "Žilavka je poznata kao vino za smijeh tako da žilavku treba doživjeti treba joj se posvetiti.", rekao je Andrija Ćorić iz Čitluka.

Ovoj sorti je posvećena čitava jedna manifestacija. Održao se šesti Salon žilavke i okupio rekordan broj vinarija.

"Ma koliko smo mala regija imamo nešto što nema niko drugi, znači žilavku i iz nje pjenušac", rekao je Ćorić.

"Prava prilika za prezentaciju među ljubiteljima žilavke , nama to mnogo znači", poručio je Zdenko Milas iz Ljubuškog.

"Napravilo se zaista dosta, mislim da se svake godine radi na kvalitetu i da svake godine imamo bolju žilavku i bolja ostala vina", rekao je Božidar Sekulović iz Trebinja.

Žilavka je znak raspoznavanja, to je vino koje okuplja vinogradare iz svih dijelova zemlje.  Zato se ova sorta i slavi kaže idejni tvorac Salona žilavke Radovan Vukoje.

"Naša sorta koja nas je u svijetu proslavila, veliki broj nagrada donijela svim vinarijama. Sorta koja najbolje slika taj kamen naš hercegovački koja ima tu izrazitu mineralnost koja se najbolje vidi kroz ovo vino žito-zelene boje, jake strukture i izrazite mineralnosti" poručio je Radovan Vukoje iz podruma "Vukoje" Trebinje.

Čaša žilavke dobro dođe u posebnim trenucima ali i na kraju napornog dana. To zna i prvi čovjek grada na jugu.

 "Ja sam naučio od vinara, vino se viljuškom pije što znači morate da odredite i dovoljne količine hrane da ne bi ste pretjerali". rekao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Hrane nije falilo na ovom Salonu žilavke. Uz ovu čarobnu kapljicu najbolje idu hercegovačke delicije, prednjače sir i pršut.

Тагови: