Tematska konferencija o dualnom obrazovanju

Samo spoj teorije i prakse daje dobru pripremu za tržište rada

  • 09.04.2019. 16:57

Samo spoj teorije i prakse daje dobru pripremu za tržište rada. O tome se danas govorilo na konferenciji o projektu dualnog obrazovanja. Grad Banjaluka u narednom periodu pokušaće da transformiše Radnički univerzitet kako bi se uspostavio ovaj pilot projekat. 

"Mislim da trebamo pratiti iskustva iz regiona i tražiti najbolja moguća rješenja i da ta rješenja implementiramo kroz naše institucije. Ono što će Banjaluka u narednom periodu raditi jeste da pokuša putem Radničkog univerziteta da ga transformise i da uspostavavi taj jedan pilot projekat za Grad Banjaluku, za trenutno stanje ali i da bude jedan motor za mnistarstvo prosvjete i kulture. Ključ ovoga svega je sistemsko rješenje koje treba da ide od naših institucija", kaže Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

"Ideja ove konferencije je da okupimo različite sagovornike sa jedne strane ljude iz akademske zajednice, a sa druge strane privrednici da nađemo zajednički način u rješavanju nekvalifikovane radne snage", kaže Bosiljka Radić, direktor Radničkog univerziteta. 

U Srbiji se dualno obrazovanje počelo uvoditi 2013. godine i prepoznato je kao model usvajanja znanja, a sprovodi se na svim nivoima u srednjem i visokom obrazovanju. Pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srpske Gabrijela Grujić uvjerena je da Republika Srpska može ostvariti iste rezultate kao što su ostvareni u Srbiji u razvoju dualnog obrazovanja. 

"Dualnost, dvojnost zarad obezbjeđivanja kompetencija mladih ljudi koji će ostati ovdje u Republici Srpskoj da ovdje rade i grade svoje karijere kao što smo mi uspjeli da mlade ljude ostavimo u Srbiji da tu grade svoje uspješne karijere", kaže Grujić. 

Model dualnog obrazovanja trebao bi da na kvalitetan i brz način riješi problem nekvalifikovane radne snage u Srpskoj. Konferenciji su prisustvovali predstavnici akademske zajednici, privrednici kao i Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.