Republika Srpska

Saobraćajne nesreće pune rubrike crne hronike

  • 16.06.2021. 18:28

Tragedija u Novom Gradu: U saobraćajnoj nesreći poginuo biciklista”, “Nesreća u Prijedoru: Stradao dječak, vozač automobila pobjegao”, “U Kozarskoj Dubici teško povrijeđen maloljetni vozač skutera i njegov saputnik”. Ovo su samo neki od naslova koji posljednjih nekoliko dana pune rubrike crne hronike. I tako je posebno u ljetnim mjesecima. Samo u julu i avgustu u Republici Srpskoj prosječno pogine 38 osoba, što je za 40 odsto više nego u ostalim mjesecima, kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

"Osim brzine koja je uzrok za 45 odsto nastanka saobraćajnih nezgoda, u čak 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa poginulim jedan od učesnika je bio u alkoholisanom stanju. Dakle, alkohol je i dalje veliki problem. Čekaju nas dva najteža ljetna mjeseca, ova druga polovina juna, jul i avgust, mjeseci su u kojima najviše lica strada u saobraćaju u Republici Srpskoj", kaže Milija Radović, Agencija za bezbjednost saobraćaja.

Brza vožnja, alkohol, korišćenje mobilnog telefona, to su osnovni krivci za smrtne ishode.

"Često vidim vozače, pogotovo ovdje na raskrsnici kako telefoniraju, kuckaju te sms poruke i tako. Svi pomalo griješe, i vozači i pješaci i svi učesnici. S obzirom da vozim motor, motocikliste jako slabo paze vozači, tako da je to jedan od problema s kojim se ja susrećem i isto tako još uvijek nedovoljno poznavanje pravila na kružnom toku, ali malo je bolja situacija nego što je bila", kažu Banjalučani.

Kada se uporede podaci sa prethodnim godinama, situacija na putevima u Srpskoj se popravlja, ali i dalje nije ni blizu idealne.

"Danas na 100 hiljada stanovnika imamo 8,5 poginulih, što je u odnosu na prethodne godine, 2019 i 2018 kada je bilo 11 poginulih. Naš je cilj da postignemo ono što je u Skandinavskim zemljama, a to je 2,8 poginulih na 100 hiljada stanovnika", izjavila je Snježana Petković, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Prošle godine u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj stradalo je 101 lice. To je za oko 11 odsto manje nego u 2019. godini.

Тагови: