Novi Grad

Sastanak timova za Trgovsku goru: Nećemo pristati na odlaganje nuklernog otpada

 • Izvor: RTRS
 • 09.03.2023.17:43

BiH putem ekspertskog i pravnog tima ima kapaciteta i snage da se suprotstavi namjeri da se na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni otpad.

Ovo je bio zaključak sastanka u Novom Gradu u kojem su učestvovali predstavnici lokalnih zajednica iz Srpske i Federacije, ekspertskog i pravnog tima i svih relevantnih institucija.

Pokušaj da se odlaže radioaktivni otpada na Trgovskoj gori je problem kojem BiH treba da posveti daleko više pažnje, zaključeno je na sastanku, prenio je RTRS.

Hrvatska je nedavno dostavila notifikaciju kojom se od BiH traži sadržaj studije izvodljivosti u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada, što potvrđuje namjeru da se radioaktivni otpad definitivno smjesti na ovu lokaciju.

„Ne možemo mi sada odmah podnositi tužbu protiv Hrvatske, trebamo sačekati. Sada smo dobili notifikaciju po ESPO konvenciji. Trebamo iskoristiti sve mogućnosti u skladu sa ESPO konvencijom, a to je analiza svih informacija koje će biti dostavljene BiH“, smatra Sanjin Pandžić pravni tim BiH u borbi protiv odlagališta.

Emir Dizdarević, predsjednik Ekspertskog tima BiH u borbi protiv odlagališta, navodi da se ne smije pristajati na jedan siromašan dokument.

„Treba svakako zvanično i u skladu sa međunarodnim pravom tražiti proširenje tog dokumenta odnosno da se ova potencijalno pogođena strana u tom dokumentu ravnopravno tretira“, dodao je on.

Upućen je poziv ministruspoljnih poslova Elmedinu Konakoviću da posjeti opštine pogođene pitanjem odlagališta, jer građani već trpe štetu već i samim najavama o formiranju odlagališta.

„Tražimo da se u ime BiH kao protestna nota prema Republici Hrvatskoj da mi nećemo da se bilo kakva vrsta otpada odlaže upravo ovdje na granici sa BiH jer je ta sama lokacija bliže stanovnicima koji žive u BiH“, kaže Borislav Bojić savjetnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača navodi, da ono što je u suštini primarno, to je što je trebalo napraviti u studiji da se jednostavno kao mogući loš uticaj prvenstveno prikaže za stanovnike koji žive u Novom Gradu.

„Јer smo mi najbliži ovoj lokaciji, a da nešto što je u stvari sekundarno je ta opština Dvor i stanovnici Dvora“, dodao je Drljača.

Ponovljeno je da se, ako BiH ne odgovori na namjeru Hrvatske da se na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj Gori formira odlagalište radioaktivnog otpada, može očekivati teška ekološka katatrofa. Njom će biti ugroženo zdravlje više od 250 hiljada ljudi, s obje strane granice.

 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.