VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO

Saznajte šta okorjele pušače čeka u narednih 10 godina. I ne, ne mora uopšte biti tako crno kao što mislite

  • 02.10.2020. 11:44

Svi će se složiti da konzumiranje cigareta predstavlja jednu veoma ružnu naviku koje bi svako trebalo da se oslobodi, naročito kad se zna koliko je ova aktivnost štetna po zdravlje pušača, ali i za njegovu okolinu. Prosto, dim nastao sagorijevanjem duvana za sobom ne ostavlja samo vrlo neprijatan miris, već je opasan i za sve one koji ga, htjeli ili ne htjeli, udišu.

Međutim, brojna naučna istraživanja su pokazala da je odraslim osobama koje već godinama puše zaista teško da ostave cigarete – najprije zbog ovisnosti o nikotinu, izuzetno adiktivnog alkaloida koji se u njima nalazi. Zato se posljednjih godina u svijetu sve više istražuju inovativne metode unosa nikotina, koje bi trebalo da predstavljaju manje štetne alternative konvencionalnim cigaretama, odnosno da budu put ka smanjivanju rizika od javljanja respiratornih i drugih bolesti kod aktivnih, ali i pasivnih pušača.

Između ostalog, upravo se o ovome govorilo na panelu “Future of Nicotine” (Budućnost nikotina) održanom u okviru Global Tobacco & Nicotine Forum - GTNF 2020 Virtual, koji je ove godine za temu imao “Održive promjene kroz inovacije i regulacije”.

Nil Benovic, profesor Kalifornijskog univerziteta u San Francisku osvrnuo se u toku diskusije da pušači nastavljaju sa upotrebom nikotinskih proizvoda iz raznih razloga. Kako kaže, nekima oni popravljaju raspoloženje, drugima smanjuju napetost, trećima pojačavaju usredsređenost na ono što rade, ali tu su i oni koji se plaše da će prekidanjem da izgube kontrolu nad svojim apetitom i ugoje se. Ipak, glavni razlog je svakako uklanjanje simptoma koji se javljaju zbog manjka nikotina u organizmu, takozvane “nikotinske krize”.

- Međutim, nikotin sam po sebi je znatno manje opasan od čina pušenja cigareta, ali to ne znači da rizika nema i da nije štetan za zdravlje, posebno za kardiovaskularni sistem, u trudnoći ili kod izloženosti dece i mladih. Ipak, kao kardiolog, uvek ću podržati svog pacijenta koji bira da pređe na manje štetne, alternativne proizvode koji u sebi sadrže nikotin, jer je manja šansa da se, prije ili kasnije, vrate konzumaciji konvencionalnih cigareta, koje su daleko štetnije – smatra on.

Iako, po njegovom mišljenju još uvek ne postoji idealan proizvod kojim se nikotin inhalira, postoje oni koji su potencijalno “manje štetni od drugih”.

- Prema najnovijim podacima, najviše uspjeha imaju oni elektronski uređaji za konzumaciju nikotina koji rade po principu da ne sagorijevaju duvan već ga samo zagrijavaju, odnosno generišu aerosole, ali ne i katran. Međutim, ne može se tvrditi ni to da su ovi proizvodi sasvim bezbjedni – zaključuje on i dodaje da je izuzetno važno da ovakvi proizvodi ne bi smjeli da budu dostupni mladim osobama, kao i da se ne preporučuju ni odraslim nepušačima.

U svojoj prezentaciji, Mič Zeler, direktor centra za duvanske proizvode u okviru Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) osvrnuo se na odluku svoje institucije da se neki proizvodi – kao što je IQOS, bezdimni proizvod kompanije Philip Morris International, koji zagrijava a ne sagorijeva duvan – od skora svrstavaju u kategoriju “duvanskih proizvoda modifikovanog rizika (MRTP)”.

- Naš zaključak je da IQOS predstavlja prihvatljiv proizvod za zaštitu javnog zdravlja u SAD, jer se njegovom upotrebom oslobađa manja količina pojedinih toksičnih supstanci nego u konvencionalnim cigaretama – rekao je Zeler i takođe napomenuo da IQOS i drugi slični proizvodi podležu strogim restrikcijama kad je u pitanju dostupnost, upotreba i izloženost kod mladih osoba, kao i to da će se nastaviti dodatna istraživanja o bezbijednosti ovih proizvoda.

Majk Kamings, profesor na katedri Psihijatrije i nauka o ponašanju Univerziteta u Južnoj Karolini rekao je da bi “naša vizija trebalo bi da bude svijet u kom konvencionalne cigarete više niti izazivaju, niti održavaju zavisnost, svijet u kom odrasle osobe koje imaju potrebu za nikotinom mogu da ga dobiju iz daleko manje štetnih alternativnih izvora. To je nešto oko čega bi svi trebalo da se složimo”.

Generalni direktor kompanije FiscalNote Markets, Stefani Miler, istakla je dva veoma važna pitanja koja se tiču budućnosti nikotina.

- Prije svega, neophodna su preciznija regulatorna pravila koja će jasno kategorisati štetnost nikotinskih proizvoda, podsticati razvoj onih potencijalno manje opasnih, a kažnjavati one kompanije koji stoje u mjestu. Ovo sve je veoma važno za sticanje povjerenja kod odraslih konzumenata proizvoda sa nikotinom. Druga, ništa manje važna stvar, jeste da sve zainteresovane strane moraju da se fokusiraju na one proizvode koje imaju manje šanse da nas ubiju. Što se investitora tiče, oni bi morali da insistiraju na implementiranju Tobacco Harm Reduction strategije, a nikako ne ulaganju u proizvode koji duvan sagorijevaju – naglasila je ona.

U raspravi koja je usljedila nakon pojedinačnih izlaganja učesnika ovog panela posvećenog pitanju budućnosti nikotina i nikotinskih proizvoda, svi sagovornici su se složili oko zajedničkog zaključka da se treba fokusirati na one nikotinske proizvode koji su “nešto bezbjedniji”, odnosno “ne toliko štetni”.

Izvor: Žena BLIC

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)