Uprkos aferama

Sebija Izetbegović ne planira otići s čela Kliničkog centra u Sarajevu

  • Извор: Кликс
  • 02.01.2023. 15:16

Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović je kazala da u narednom periodu namjerava ostati na ovoj poziciji uprkos tvrdnjama da će se dogoditi suprotno.

Takvu odluku nisu mogle poljuljati afere niti situacija političke stranke, čiji je važan član.

S obzirom na to da je direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u isto vrijeme i odbornik u Skupštini KS te je validnost njene diplome u fokusu javnosti, odlazak iz ove zdravstvene ustanove je česta tema u medijima, ali i “iza mikrofona”, među političarima, novinarima i građanima.

Posljednji odlazak na godišnji odmor pokrenuo je priču da se Izetbegović više neće vraćati, no ona je za Kliks kazala da su to tračevi.

– Tako se tračevi šire kad se ima vrijedna direktorka koja gotovo nikada ne izostaje sa posla, kao što je u mom slučaju. Uzmem nekoliko dana starog godišnjeg i tračevi odmah počnu. Ne idem nigdje, ne brinite – rekla je.

Njene riječi su u suprotnosti sa onim što su izvori kazali za Interview.ba, a koji ističu da je Izetbegović odnijela lične stvari iz kancelarije te da je postavila zamjenika Alena Džubura, šefa internističke discipline.

Izetbegović ne negira da je postavila zamjenika dok ona nije tu, ističući da takvu proceduru propisuje i zakon.

Uzimajući u obzir pritisak javnosti zbog skandala sa diplomom i tvrdnji da je akademsko zvanje stekla na sumnjiv način, ostavka na funkciji direktora ne bi bila neočekivana. U Evropi i drugim dijelovima demokratskog svijeta su takve insinuacije skoro po pravilu razlog za povlačenje s funkcije, ali i nazadovanje u karijeri zbog direktne štetnosti koju optužbe čine politici partije.

Dodatni pritisak postoji i zbog toga što je Izetbegović nedavno prihvatila mandat u Skupštini KS. Iako ona ističe da nema razloga za odricanjem od mandata ili direktorske funkcije, prema kantonalnom zakonu koji propisuje sukob interesa, napravila je prekršaj. Tim povodom su iz Ureda za borbu protiv korupcije kazali da će nakon 1. januara, kada zakon počinje da se primjenjuje, pokrenuti postupak utvrđivanja postojanja sukoba interesa, piše Kliks.

Njen potencijalni odlazak se može ogledati u još jednoj situaciji, a to je formiranje nove vlasti u Federaciji BiH. S novom izvršnom i zakonodavnom vlasti na bilo kom nivou u državi dolaze i novi funkcioneri u javnim ustanovama poput KCUS i slično. Trenutno su stranke Osmorke sklopile sporazum sa HDZ kako bi formirali većinu u entitetu, no problem za pravljenje vlasti im pravi 13 ključnih delegata koje SDA ima u bošnjačkom klubu Doma naroda.

Od toga kako će izgledati buduća Vlada FBiH uveliko zavisi i raspored stolica u preduzećima i institucijama, a neki pojedinci bliski Osmorci već su “zapikali” poziciju Sebije Izetbegović. Uprkos tome te aferi s diplomom i mandatom u skupštini, direktorka jasno poručuje da ne ide nigdje.

Тагови: