Министар здравља

Шеранић за АТВ: Сви треба да се укључимо у акцију "С љубављу храбрим срцима", то је веома важно

  • Извор: АТВ
  • 20.12.2023. 08:36

Акција „С љубављу храбрим срцима“ и њен овогодишњи циљ је веома важна и треба сви да се укључимо у њу, као што смо чинили претходних година, рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, гостујући у АТВ јутру.

Он је овом приликом захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је прихватио да се акција ове године ангажује у овом смјеру, односно за скупљање новца за ХЛА типизацију у Републици Српској.

„У оквиру акције скупљамо новце за ХЛА типизацију, апарат за ХЛА типизацију који нам је основни апарат везано за трансплантацију, прије свега помоћи ће најмлађим, хематоонколошким обољењима и могућности употпуњавања и развоја регистра донатора матичних ћелија. То су двије ствари које ће се паралелно, на неки начин, отворити и затворити са новцима које ћемо сви заједни скупити кроз ову акцију, и помоће онима којима су матичне ћелије једини начин лијечења“, изјавио је Шеранић.

Нагласио је да Република Србија и Министарство здравља Србије пружа пуну подршку у смислу овог развоја и они ће технички потпомоћи да Република Српска стане на своје ноге, када је ова тема у питању.

„Морам рећи да је Влада већ уложила одређена средства и помогла Заводу за трансфузијску медицину, да са сегмента развоја опреме, капацитета, едукације људи већ заврши неки дио процеса, тако да нисмо чекали само ову акцију, која ће нам значајно помоћи. Мислим да је то врло важно и треба сви да се укључимо као што смо се солидарно укључивали и претходних година“, изјавио је министар за АТВ.

ХЛА типизација је такозвано поклапање генских структура даваоца и потенцијалног примаоца неког органа, објаснио је. Да бисте уопште могли да дођете у процес за трансплантацију, морате да урадите ХЛА типизацију, односно да видите да ли се ваш генски материјал поклапа са потенцијалним генским материјалом примаоца или даваоца

„Појединим људима то представља једини начин излијечења, нема другог начина. Са овим, ми развијамо капацитете у оквиру самог регистра и дијагностике да можемо да грађанима Републике Српске понудимо да то ураде у Републици Српској, како бисмо их што прије и што квалитетније припремили за потенцијалну трансплантацију“, изјавио је Шеранић. 

Опширније о овој теми, али и о осталим активностима Министарства здравља у години на измаку и плановима у наредној, погледајте у видео прилогу.

Хуманитарни број 1411 је активан до 31. децембра. Позивом на овај број донирате једну марку и тако помажете да се скупе новчана средства за ХЛА типизацију у Републици Српској и успостављања регистра донора матичних ћелија.  Хуманитарно вече "С љубављу храбрим срцима" биће одржано 28. децембра.

Пратите нас и путем Вибера