Сјећање

Сијековац - 32 године од монструозног злочина

  • Извор: АТВ
  • 26.03.2024. 19:15

У покољу у Сијековцу, на кућном прагу, пред очима Миље Зечевић, убијена су њена три сина и супруг. Свирепа убиства највољенијих старици су сваки дан у мислима. Срце су јој од тог дана оковали бол и туга. А од тада је прошло тачно 32 године.

"Како су хтјели тако су их поубијали на моје очи. Шта ћу вам друго казати, шта. Ено тамо поред оних врата и тамо поред пута ја гледам они њих туку", прича нам Миља Зечевић.

И све то прије почетка рата. Био је то први масовни злочин који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације. Само тог дана, 26. марта 92, у Сијековцу је убијено девет српских цивила. 

"Ја сам преживјела ово страдање. Бог ме оставио да свједочим. Све нас је мање. Године пролазе, свједоци умиру", каже Јелица Зечевић.

"Попалили село, поклали народ све остало шта је било касније веома знамо десет логора у Броду и масакр у Броду који је касније био", каже Велибор Винчић.

Ово мјесто је симбол злочина над Србима и почетка рата у којем су Срби највећи страдалници, порука је то званичника Српске. Сјећања су увијек тешка, али их пролазимо заједно, поручио је предсједник Милорад Додик. 

"Веома је важно да Република Српска показује свој однос према свим догађајима без обзира колико то дана у години било увијек морамо бити на оваквим мјестима са нашим народом, са породицама страдалих", поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"То нас учи да никоме не вјерујемо, да се држимо и да смо потпуно свјесни да се само ми можемо изборити за равноправност својих жртава и сјећање и пијетет према њима", истиче предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Сијековац је свето мјесто. И та светиња 32 године чека правду. Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године. У злочиначком походу запаљено је 15 кућа и црква. Наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског бродског насеља. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина