Vlada traži rješenje

Sindikati saglasni: Veće majske plate, topli obrok i regres na koeficijent

  • Извор: АТВ
  • 30.04.2022. 19:21

Povećenje plata, topli obrok i regres na postojeći koeficijent - To je konačan zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske. Stav nisu mijenjali nakon sastanka sa Vladom Srpske, a veće plate za 10 odsto traže već za maj. Za veće majske plate, Vlada traži rješenje. Što se drugih zahtjeva tiče, stvari su, poručuju, komplikovanije.

"Ono što je stav granskih sindikata je da povećanje plata ide odmah za majsku platu. A da se nastavi intenzivno raditi na stvaranju zakonske pretpostavke da se može dodati i topli obrok na postojeće koeficijente radnicima koji se finansiraju iz budžeta i fondova. Dakle ono što smo tražili, ostali smo pri svojim stavovima", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata.

"To je još 2018. godine riješeno u zakonu. I zakon je rekao da je lično primanje sa uključenim i toplim obrokom i regresom. Što znači da ako idemo na neku od tih varijanti onda se mora ići na izmjenu Zakona pa da više ne piše u zakonu da je to sastavni dio ličnog primanja", kaže premijer Radovan Višković. 

Sve je jasno kad je javni sektor u pitanju, ali veće plate očekuju i radnici u privatnom sektoru. U Vladi su još ranije poručili da će naći rješenje da plate i tu budu veće za 10 odsto. Poslodavci nisu optimistični. 

"Poslodavac treba da poveća cijenu da bi povećao platu. To je jedina varijanta u kojoj se može povećati za 10 odsto. E sada je pitanje ko od poslodavaca na tržištu može to postići ili ne, ali je jedini realan izvor finansija to", kaže Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske priprema set zakona kojim će plate u javnom sektoru povećati za 10 odsto. Isto je i sa penzijama. 

"Vlada je napravila u suštini jedan raspored koji smo mi predočili javnosti a odnosi se kada dolazi vremenski do povećanja plata i penzija. Naravno da podržavam sve regovore koji se dešavaju između Vlade i naših socijalnih partnera. Uvijek je važno da razgovaramo sa sindikatom i dođemo do rješenja. Isto tako i sa našim poslodavcima koji tu moraju biti uključeni", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Što se pregovora o platama tiče, u Vladi je bilo propusta. Razgovore sa granskim sindikatima nisu obavili u Ministarstvima unutrašnjih poslova i Uprave i lokalne samouprave.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.