Хашани

Сјећање на Бранка Ћопића: У Хашанима обиљежено 40 година од смрти великог писца

  • 26.03.2024. 12:34

У Хашанима је данас обиљежено 40 година од смрти Бранка Ћопића, једног од најчитанијих српских писаца.

Код пишчеве бисте испред спомен-школе вијенце су положили министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, представници Министарства трговине и туризма, општине Крупа на Уни, установе "Башта сљезове боје", Завичајног друштва "Бранко Ћопић" и Основне школе "Бранко Ћопић".

Стојичићева је рекла да под балканским небом није било писца који је волио свој родни крај и људе као што је био Ћопић те да је Министарство просвјете и културе је изградњом реплике Ћопићеве родне куће и пројектом "Башта сљезове боје" вратило достојанство лику Бранка Ћопића.

- Битно је да се пројекат одржава у животу у смислу да ученици посјећују ово мјесто и да на квалитететан начин доживе љепоту краја гдје је рођен Ћопић - рекла је она.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је да 40 година од смрти Бранка Ћопића у његовом родном крају живи сјећање на писца који је својим дјелима свијет упознао са Хашанима.

Директор установе "Башта сљезове боје" Блаженка Кењало рекла је да се данас, 40 година од Ћопићеве смрт оживљавају његов дух и дјела.

- Бранко Ћопић није био само књижевник, већ и визионар чија су дјела осликавала дух нашег народа, његову снагу али и дилеме и боли. Својим причама, пјесмама и романима Ћопић нас је водио кроз пејзаже наше домовине и лавиринте људских емоција и искустава - навела је она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.