Љетовање

Скочиле цијене у Грчкој, туристи шокирани

  • Извор: Она
  • 25.04.2024. 16:05

У сусрет предстојећој љетној сезони Грчка је подигла цијене практично на сваком кораку.

Од смјештаја, преко хране, боравишних такси, па чак и путарине, све је скупље него прошле године у ово вријеме.

Судећи према писању "Новости", поједине агенције нуде десетодневне аранжмане које укључују превоз и смјештај, за јули и август, у висини од вртоглавих 1.100 евра за двије особе, што је драстично више у односу на претходна љета.

"Шокиран сам понудом након што сам претраживао апартмане у Грчкој, за породично љетовање у сопственој режији. Свакаквих цијена има и разноликих смјештаја. Али утисак ми је оставио оглашени апартман у сутерену, за 1.300 евра!“, пожалио се Боривоје С.

Дирљив призор на гробу Синише Михајловића

Дирљив призор на гробу Синише Михајловића

Ове цијене, притом, односе се на најдража српска љетовалишта у Грчкој, у области ближој Солуну, док су цијене у другим крајевима још више. На Тасосу, рецимо, само соба кошта 850 евра по човјеку, а и други доступни цјеновници агенција, како ствари стоје, нуде љетовање у апартманима, без обезбијеђене хране, по цијенама које су се прилично приближиле хотелском смјештају у Грчкој.

И боравишне таксе су порасле за око 50 одсто. Најјефтиније је такса за боравак у апартманима, коју ће за десет дана љетовања, туристи плаћати око 15 евра више на цијену смјештаја.

"И хотелске услуге ће поскупјети за онолико колико је такса. Од хотела са двије звјездице гдје је то три евра, па до хотела са пет звјездица гдје је то 10 евра. За 10 дана, тај трошак ће бити од неких 30 до 100 евра у зависности од хотела“, недавно је најавио директор ЈУТА Александар Сеничић.

Познато када почиње исплата пензија у Српској

Познато када почиње исплата пензија у Српској

Такође, према новој мјери Владе Грчке, смањиће се број лежаљки на јавним плажама, што може да увећа њихову досадашњу цијену изнајмљивања.  На највећем броју плажа, половина њене површине мора да буде доступна свима, док је друга половина резервисана за лежаљке и сунцобране који припадају кафићима.

Они који се у Грчку упуте сопственим превозом морају у трошкове љетовања да урачунају и нове цијене путарина, које су од 1. априла веће од 30 до 35 одсто. 

Упркос вишим цијенама, аранжмани за љето почели су да се продају још прошлог октобра, а за одређене дестинације у Грчкој остало је мало мјеста још прије краја фебруара. У односу на прошлу годину, већ је забиљежено повећање продаје аранжмана од 51 одсто.

"Највећи број Срба и даље бира апартмане, а Грчка је годинама уназад по њима и препознатљива“, рекао је недавно Милан Лаиновић из ЈУТА. 

"Туристи из Србије воле да бораве у таквом типу смјештаја и већ дуго времена је интересовање актуелно. Иако звучи скупо, љетовање у Грчкој је скоро 50 одсто јефтиније него што би коштало љетовање у Србији. Ево на примјер, у Врњачкој бањи хотелски смјештај врло је тешко наћи испод 150 евра дневно.“

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: