СПЦ

Славимо Материце: Једну ствар дјеца и мушкарци треба да ураде, а ово су вјеровања и обичаји

  • 24.12.2023. 08:28

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Материце - празник мајки, један од неколико који предстоје Божићу.

Традиционално се увијек прославља двије недјеље пред Божић. Као што су мајке везивале на Дјетињце, на исти начин данас дјеца везују мајке.

Према обичајима, дјеца треба да устану рано и канапом, шалом, марамом “на препад” завежу мајку. Материце су највећи хришћански празник мајки и жена у нашем народу, јединствена светковина код Срба. Као што су родитељи прошле недјеље везивали дјецу, тако данас малишани везују своје мајке.



Обично дјеца устају прије мајке и везују је док је још у кревету, али могу је везати и касније док је у неком кућном послу. Мајка се “брани”, “запомаже”, “моли” да је одвежу јер је “у великом послу”, али дјеца не пристају док не добију “откуп”. Откупљује се поклонима који могу бити скромни, попут бомбоне или јабуке. Важна је љубав и присност коју на овај празник треба да подијеле сви чланови породице. Везују се и удате жене у окружењу, комшинице, тетке, баке…

Спрема се свечани, посни ручак, који окупља цијелу породицу. Материце су, као некада, и данас прилика да се обрадују сиромашна или дјеца без родитеља. Некада су жене које имају удате кћерке без дјеце, одлазиле код њих у посјету, носећи колаче и дарове за откупљење, кћерки материјал за хаљину, зету кошуљу.

Вјеровања

У дубљем, црквеном контексту, празници Дјетинци, Материце и Очеви не повезују само једну генерацију, него све генерације родитеља и дјеце уназад. То повезивање сеже до најдаљих, најстаријих времена библијске историје када се сјећамо свих великих жена из предхришћанских и хришћанских времена.

Постоји и вјеровање да мужеви треба да вежу своју тек удату жену и тако призову добијање потомства у наредној години. Такође, у неким крајевима Србије, посебно у данашњој Херцеговини, постојао је обичај да се тек вјенчани пар завјетује једно другом на Материце/Оце, потврђујући црквени вјенчани завјет.

Млада се развела само дан након вјенчања због српског обичаја

Млада се развела само дан након вјенчања због српског обичаја

За Материце је обичај и да све жене обавезно оду на литургију у цркву гдје их свештеник причести и да им опросте од свих гријехова које су евентуално починиле посљедњих годину дана. Према једном народном вјеровању, на Материце нипошто не треба обући већ ношену одјећу већ искључиво нову, како бисмо “чисти” ушли у Нову годину, пише Курир.

Обичаји

Материце су празник на који не треба спремати кућу, усисавати, распремати кућу. Новија традиција налаже да мушкарци и очеви заједно са дјецом спреме недјељни ручак мамама и бакама које треба да се одмарају, односно којима је једина обавеза да малишанима обезбиједе поклон.

Крсте се када пролазе поред цркве: Да ли овај обичај има везе са православљем, или ипак не

Крсте се када пролазе поред цркве: Да ли овај обичај има везе са православљем, или ипак не

За вријеме поста у сусрет Божићу, треба окадити кућу, са породицом се заједно помолити, а на Материце маме упућују и посебну личну молитву захваљујући се Богу за здравље и просперитет своје дјеце и цијеле породице.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.