Doboj

Služen parastos najmlađem odlikovanom borcu Spomenku Gostiću

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2023. 19:34

Nije htio da napusti svoje selo, priključio se vojsci i sa samo petnaest godina stradao na današnji dan 1993. godine. Herojski čin Spomenka Gostića ne zaboravlja se ni nakon tri decenije. Najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske, bio je kurir, razvozio hranu za srpske vojnike, bio uz njih.

"Živio je uz vojsku pošto je on siroče, živio je kod bake i onda je jednostavno bio tu na usluzi svojim seljanima, branio  svoje selo pomagao vojsku dovozio municiju", kaže Petar Tubić, Boračka organizacija Doboj. 

Spomenko je imao ponudu da ode u inostranstvo,  ali nije htio da napusti ratište. Generacije ne zaboravljaju taj hrabri čin.

- Pronađena je hraniteljska porodica došli su ljudi iz Francuske da ga odvedu da ga sklone od ratng vihora znajući za njegovu životnu situaciju međutim on je to odbio, kaže Aleksa 

- Da je hrabar bio i da za našu Republiku Srpsku položio svoj život, kaže Rajka.

Spomen bista div junaka u porti spomen hrama Rođenja Presvete Bogodorice u Doboju mjesto je sa kog se svakog 20. marta upute molitve. Za Spomenka, kao i heroje koji su branili vjeru i otadžbinu. 

"Koji su zaista pokazali ovdje nama živima njihovim nasljednicima, ali i onim koji žive u RS kako se živi za svoj dom, kako se živi za svoju otadžbin i kakva žrtva se podnosi da bi čovjek opstao", kaže Rastko Maksimović, sveštenik spomen hrama Rođenja presvete Bogorodice Doboj. 

Spomenko je bio  uzor tog vremena. Dao je moral za borbu narodu svog kraja. Stradao je od granate u blizini svog rodnog sela Jovići kod Maglaja, gdje je i sahranjen. 

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.