Mrkonjić Grad

Služen parastos za poginule borce

  • 01.08.2018. 13:50

Parastos za borce poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu služen je danas u kapeli Svetog apostola Marka u Mrkonjić Gradu povodom krsne slave opštine i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade - Svetog proroka Ilije.

Tim povodom položeno je cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na groblju i na centralno spomen-obilježje na Trgu srpske vojske. 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je 11. mrkonjićka brigada dala ogroman doprinos u odbrani i stvaranju Republike Srpske i da je ovo prilika da se svi prisjete i pokažu neizmjernu zahvalnost stradalim borcima. 

On je napomenuo da je Mrkonjić Grad u proteklom ratu platio visoku cijenu za Republiku Srpsku. 

"Treba s poštovanjem da doživljavamo Mrkonjić Grad jer je 1995. godine doživio katastrofu u divljačkom pohodu Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane. Ovdje je pronađena masovna grobnica sa 181 žrtvom, od kojih je 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i 81 civil", podsjetio je Savanović. 

On je naglasio da se istorija ne smije zaboraviti. 

"Ovo je poruka mladim ljudima da se ne smije zaboraviti naša istorija i da se moraju evocirati uspomene na događaje koji su bili burni, tragični i teški", rekao je Savanović. 

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da je ovu brigadu u ratu odlikovao predsjednik Srpske Medaljom Petra Mrkonjića. 

"Brigada je imala slavni ratni put, učestvovala je u stvaranju Republike Srpske sa ostalim jedinicama Vojske Srpske i sa pripadnicvima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. To je bilo vrijeme kada su se životi branili životima", naglasio je Miletić. 

I načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da je ova opština u proteklom ratu bila na braniku otadžbine i da je zaslužna za stvaranje Republike Srpske. 

"Pronašli smo najveću masovnu grobnicu, a za te zločine još niko nije odgovarao. Nama ostaje da se sjećamo onih koji su stradali i da se brinimo za porodice poginulih", rekla je Aničićeva. 

Komandant 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade Radovan Ilić podsjetio je da je brigada formirana u avgustu 1992. godine, da je bila u sastavu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, te da je učestvovala na gotovo svim ratištima Srpske. 

Slavske svečanosti i lomljenje slavskog kolača predviđeno je za 20.00 časova na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, nakon čega će uslijediti koncert Jelene Tomašević.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм