Da se ne zaboravi

Služen parastos za Srbe ubijene na Meokrnju

  • Извор: СРНА
  • 12.09.2022. 16:23

Na platou Meokrnje na Vlašiću danas je služen parastos za 21 Srbina koje su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Tada je, braneći granicu kotorvaroške opštine, uz poginule borce ranjeno 18 boraca 22. Pješadijske brigade, dok su tri zarobljena.

Iako je ta kota izgubljena, dalja ofanziva neprijatelja prema Kotor Varošu je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane, koja je sačuvana do završetka rata.

Parastos za ubijene srpske borce služio je protonamjesnik parohije šipraško-grabovačke Božidar Kurtinović, a vijence na spomen-obilježje položili su zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović i predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

Savanović je istakao da je ovo četvrti dolazak nakon 30 godina na Meokrnju - mjesto velikog stradanja srpskih boraca, te da će se u budućnosti svake godine okupljati na ovom mjestu na današnji dan.

"Junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno. Bez njihove borbe, hrabrosti, junaštva i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda", rekao je Savanović.

Život za odbranu Republike Srpske su položili Zoran (219 i Jovan Đekanović (37), Milenko (43) i Ljubomir Stojanović (29), Stamenko (34) i Dragan Smiljić (33), Zoran Cicmanović (30), LJuboja Gavrić (36), Mladenko Gelić (25), Slobodan Jurić (26), Branislav Kragić (25), Željko Marković (20), Marinko Pejić (22), Aleksa Tepić (41), Blagoja Joldžić (38), Neđo Đuranović (33), Novo Čupić (36), Stamenko Babić (36), Velibor Katana (20), Tomo Kerezović (35) i Dragomir Sakan (35).

Parastosu su prisustvovali i uži članovi porodica poginulih boraca kao i bivši borci, koji su učestvovali u borbama za Meokrnju 1992. i 1994. godine.

Nakon parastosa na Meokrnju služen je parastos i u mjesnoj zajednici Kruševo Brdo, gdje je osveštano spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata vlašićkog ratišta.

Sredstva za izgradnju spomen-obilježja obezbijedili su opština Kotor Varoš, opštinska Boračka organizacija i brojni ljudi dobre volje.

Cvijeće su položile delegacije opštine Kotor Varoš, opštinske Boračke organizacije i mjesne Boračke organizacije Kruševo Brdo.