Vrećice poput čaja

"Snus" - duvanski proizvod: Regionalni problem među djecom

  • Извор: РТРС
  • 21.05.2023. 20:42

U zemljama u okruženju, ali i u Srpskoj, djeca koriste tzv. "snus" duvanski proizvod u vrećicama poput čaja. Manje poznat na našem prostoru, postao je regionalni problem i izazvao veliku paniku, posebno među roditeljima i nastavnicima.

Lako je dostupan u trgovinama, jer nije na listi zabranjenih proizvoda, a veoma je opasan, izaziva zavisnost i bolesti.

U Foči, "snus“ na rođendanskoj proslavi, a potom i u učionici. U Osnovnoj školi "Sveti Sava", brzo i stručno su s policijom razotkrili odakle ova opasnost kod đaka. Zaustavljeno je širenje opasnog duvansko-nikotinskog proizvoda. Pojačan oprez!

Banjalučanima novi hotel

Banjalučanima novi hotel "Palas" bode oči i ne uklapa se: Kič i šund

"Mogu da kažem da se radi o različitoj djeci. Ima ih iz problematičnih porodica ima i nekih koji su se prvi put susreli ipak su to djeca od 14 i 15 godina koja su se susrela s tim i za njih je to u tom uzrastu dječiji izazov“, rekla je direktorka ove Osnovne škole Јelena Čančar.

Građani kategorični - odgovornost je podjednako na roditeljima i institucijama.

U Inspektoratu Republike Srpske su jasni - zakonom je zabranjena prodaja duvansko-nikotinskih prerađevina maloljetnicima. Naglašavaju, zakonsku oblast bi trebalo urediti.

Stanovnici Moskve za ATV o oslobađanju Artjomovska:

Stanovnici Moskve za ATV o oslobađanju Artjomovska: "Naša zemlja"

"Nama trenutno predstavlja problem što nikotinske kesice, nargile, elektronske cigarete nisu regulisane. One ne sadrže dijelove biljke duvana, a nema ih u popisu zabranjenih proizoda“, dodaje potparolka Inspektorata Dušanka Nikolić.

Onkolozi kategorični - "snus" je opasan. Skriven u usnoj duplji je neprimjetan, a aktivan je ubica zdravlja, izaziva karcinom.

"Povećava rizik od raka usne dupljine. Ima, osim nikotina i nitrozamina, i postojeće vjerovatnoće za karcinom pankreasa“, istakla je internista-onkolog Univerzitetske bolnice Foča Nikolina Dukić.

Psihijatri ističu - zavisničko ponašanje kod djece je opasno. Istraživanja su pokazala da osnovci i srednjoškolci sve više koriste opasni "snus" s objašnjenjem, u odnosu na cigarete lakše ga skrivaju i koriste.

Pojavio se spisak među učenicima u OŠ u Srpcu, reagovala policija

Pojavio se spisak među učenicima u OŠ u Srpcu, reagovala policija

"I što je ustvari poražavajuće - prvo počinju da koriste iz zabave, iz početka i povrate ali istrajavaju i na kraju imamo klasično zavisničko ponašanje što stvara probleme dalje zavisnosti“, dodaje profesorka psihijatrije Medicinskog fakulteta Foča Snežana Medenica.

Ljekari i nastavnici, apeluju i na trgovce da djeci nipošto ne prodaju "snus", cigarete i alkohol, koji su opasni izvori stvaranja bolesti zavisnosti i nedruštvenog ponašanja, koje, kad izmaknu kontroli, izazivaju nezaustavljive posljedice.

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.