Историјска истина

СПЦ: Истину о геноциду у НДХ не може порећи никаква лаж

  • Извор: АТВ
  • 15.09.2023. 04:07

Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) истакао је да историјску истину да је над српским православним народом у НДХ, као и над Јеврејима и Ромима почињен геноцид, не може порећи никаква лаж, ма ко је изговарао натежући се силогизмима и клеветајући сопствени народ и његове државе, Србију и Републику Српску.

Синод се огласио поводом ревизионистичке кампање о броју жртава концентрационог логора смрти Јасеновац.

- Свети архијерејски синод са жаљењем и индигнацијом прати медијску кампању коју је, рециклирајући једну стару потпуно нетачну и крајње штетну изјаву о броју српских жртава у геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима на територији НДХ, покренуо извjесни сарајевски портал - саопштено је из СПЦ.

У саопштењу се наводи да је то објеручке прихватило на десетине гласила, прије свега у Хрватској, у Федерацији БиХ, "у оним круговима Црне Горе који функционишу као антисрбија, као и незаобилазна београдска "Си-Ен-Ен аффилиате" група са трабантима, дакле "тутти qуанти".

Из СПЦ су истакли да тријумфално објављивање наслова типа "Мит о 700.000 Срба убијених у Јасеновцу руши управо СПЦ" јесу самоопсјена тих медија, "због тога што СПЦ у потпуности и без остатка, као ненаучну, противну историјској истини, одбацује изјаву која је својевремено покренула данас актуелну медијску кампању, али и све друге сличне изјаве које, ма од кога потицале, релативизују геноцид извршен у НДХ".

Синод истиче да историјска истина о геноциду у НДХ годинама послије рата није довођена у питање јер је о њој свједочио "остатак закланог народа", а да уз преживјеле свједоке никоме није падало на памет да демантује не "српске пропагандистичке" већ аутентичне нацистичке, односно њемачке и усташке, као и послијератне хрватске изворе и низ других докумената и експертских анализа.

- Чим је преосвећени епископ славонски Јован пре више година изнео своју приватну, по нама произвољну, историјски неутемељену процену о броју јасеновачких жртава, Свети архијерејски синод му је званично, својом одлуком, одузео право да се у јавности оглашава о том питању - навели су из СПЦ.

У саопштењу се појашњава да је Синод унапријед знао да ће сви дежурни нападачи на СПЦ и на српски народ, како они из такозваног региона тако и они из саме Србије, замијенити тезе и усамљено лично мишљење приказивати као став Цркве.

Из СПЦ су навели да су "несмотрено и неразборито" поједини угледни српски интелектуалци дали себи право да држе моралистичке лекције и изричу пресуде патријарху српском, Синоду и Сабору СПЦ, а да се епископ Јован свих ових година дословно држао синодске одлуке.

- Наша Црква је вјековна будна чуварка аутентичног историјског народног памћења, особито пак вечног спомена светих мученика, исповедника и страдалника "за крст часни и слободу златну". Уз то, она је по правилу прва и највећа жртва сваког прогона и погрома. Зато је, сматрамо, у најмању руку неумесно њу прозивати или од ње тражити да се правда пред самопостављеним цензурама, трибуналима и инквизицијама, медијским и иним - наводи Синод СПЦ.

У саопштењу се додаје да, СПЦ откако постоји није издала себе, није издала Христа и Јеванђеље, а неће ни убудуће.

- Став Светог архијерејског синода је да се утврђивањем историјских чињеница бави историјска наука, заједно са другим потребним научним дисциплинама, а да свештеници треба да се моле Господу за све невине жртве, српске и несрпске, да се моле да се систематско вишегодишње масовно убијање невиних људи, мушкараца, жена и деце, више никад и нигде не понови, као и да негује хришћанску културу сећања - навели су из Синода.

Свети архијерјески синод СПЦ скреће пажњу на то да је историјски ревизионизам, у овом случају вишеструко умањивање броја усташких жртава, само дио пројектованог свеобухватног, глобалног процеса чији креатори ревидирају и намјеравају да униште све вриједности људске цивилизације - нацију, породицу, вјеру у Бога, родитељство, полове, па тако и појам о хришћанским светим мученицима.

- Свети архијерејски синод указује на то да се у историјском ревизионизму најбрже препознају последице намераване опште сатанске травестије јер се број жртава вишеструко умањује како би представници "врлог новог света" масовне убице, виновнике геноцида, најпре аболирали, а потом им доцртали ореол хероја, да би им напослетку заменили места са жртвама - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се указује да тако у медијским кампањама попут ове актуелне црно постаје бијело, са невјероватном лакоћом добро и зло мијењају мјеста, а лаж се намеће као ултимативна истина.

- Свети синод са великим жаљењем указује и на веома трагичну чињеницу да се појединци српског рода и, надамо се, православне вере јавно одричу светих мученика, поричући њихово постојање, живот у верности Христу Господу, због Кога су они и задобили мученички венац, а Црква Христова у српском народу стекла немерљиви морални и духовни капитал - истиче се у саопштењу.

Синод позива "све и сваког на молитву јасеновачким светим мученицима, пострадалим само зато што су били Срби и православни хришћани, а предводнике суштински богохулног ревизионизма позива на покајање и рађање плодова покајања, јавним одрицањем од датих изјава".

У исто вријеме, Свети архијерејски синод СПЦ подсјећа на чињеницу да логор смрти Јасеновац јесте био најмасовније губилиште, али и да на територији сателитске нацистичке НДХ готово да није било града или села у којем није било масовних злочина над православним Србима, "у којем није почињен магнум кримен, геноцид над српским народом, као и над Јеврејима и Ромима".

- Свети архијерејски синод стога истиче да је Јасеновац, са тамошњим манастиром Светог Јована Крститеља, данас изузетно светилиште у нашој цркви, место молитве, место на коме свети мученици јасеновачки позивају, између осталог, све на покајање и на истинско помирење двају хришћанских народа, православног српског и римокатоличког хрватског - закључује се у саопштењу.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.