Praznik

SPC obilježava Sveta Tri Jerarha - ovo su vjerovanja i običaji

  • Извор: Курир
  • 12.02.2022. 08:36

Vjernici i SPC obilježavaju praznik Sveta Tri jerarha kao uspomenu na Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi - običaj je da se zasviraju frule i da se vjernici vesele na ovaj veliki praznik.

Prema vjerovanju, štite ljude i životinje od mrazeva i zlih vjetrova. Po vetrovima koji danas duvaju prognozira se kako će biti vrijeme u toku godine. Vjeruje se da će godina biti dobra i bogata ukoliko duva južni vjetar, a da "sjeverac" donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vjetar donosi nestašice, a zapadni izobilje ribe i mleka. Ako vjetra nema, čeka nas bogata godina.

U vrijeme cara Aleksija Komnena, došlo je među učenim ljudima u Carigradu do nesuglasica i prepirki, koji je od trojice svetitelja bio najveći.

Po jednima, to je bio Vasilije Veliki, zbog njegove čistote i hrabrosti, po drugima Jovan Zlatousti, zbog čudesne rječitosti i jasnoće u propovijedanju hrišćanske vjere, a po trećima sveti Grigorije Bogoslov, zbog nedostižne visine u bogoslovlju.

Tako dođe i do podele među pristalicama na Vasilijane, Grigorijane i Jovanite. Međutim, sva tri svetitelja javiše se u snu episkopu Ehvatijskom, rekavši mu da su oni jedno u Boga, da među njima nema ništa protivrječno i da nema ni prvog ni drugog ni trećeg.

Poučiše episkopa kako da ustanovi zajednički praznik, da prestane sa diobom onih koji se spore i prepiru oko njih. Sastavljena je zajednička služba i i praznik Sveta Tri jerarha, koji se praznuje danas, 12. februara po novom, odnosno, odnosno 30. januara po Julijanskom kalendaru. Svaki od svetitelja ima i svoj poseban dan.

U srpskom narodu ovo je esnafska slava metalaca, dok ih pravoslavni grčki narod smatra ne samo crkvenim već i nacionalnim i školskim praznikom.


Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.