2. jun

SPC obilježava Svetog mučenika Talaleja: Danas ne idite na groblje

  • Извор: Агенције
  • 02.06.2023. 08:12

Danas, 2. juna, vjernici obilježavaju dan Svetog mučenika Talaleja.

Sveti mučenik Talalej je hrišćanski svetitelj, otac mu je bio Verukije, a majka Romilija. Po zanimanju je bio ljekar.

Postradao je za Hrista u svojoj osamnaestoj godini za vrijeme vladavine Numerijana. Kada je ispovijedio svoju vjeru u Hrista pred sudijom mučiteljem, sudija je naredio dvojici dželata Aleksandru i Asteriju, da mu svrdlom provrte koljena, provuku konopac kroz probušene kosti i objese za jedno drvo.

Velika akcija policije u Banjaluci, pronađeno više od kilogram marihuane

Velika akcija policije u Banjaluci, pronađeno više od kilogram marihuane

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je dželatima nevidljiva sila Božja oduzela vid, te su umjesto Talaleja oni probušili jednu dasku i objesili je o drvo. Kada je mučitelj ovo doznao, pomislio je da su dželati to namjerno učinili, pa je naredio da ih šibaju.

Tada su Aleksandar i Asterije povikali: “Živ nam Gospod, od sada i mi postajemo hrišćani, vjerujemo u Hrista, i stradamo za Njega!“ 

Čuvši ovo, mučitelj je naredio da ih mačem posijeku. 

Priča o Živku - broju 1128 sa spiska Diane Budisavljević

Priča o Živku - broju 1128 sa spiska Diane Budisavljević

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je tada sam mučitelj uzeo svrdlo da sam probuši koljena Talaleju, ali su mu se ruke oduzele, i on je morao moliti Talaleja, da ga ovaj spase, što je Talalej i učinio. Pominje se da je potom bačen u vodu, ali se javio živ pred mučitelja i kada je potom bačen pred zvjerove, zvjerovi su mu lizali noge i umiljavali se oko njega. Najzad je posječen mačem 284. godine.

Na današnji dan u selima širom Srbije se poštuje običaj da se ne izlazi na groblje, jer se vjeruje da duše mučitelja Talalejevih vrebaju žrtve, kojima bi prenijele zlu kob i mučile ih... A ako je baš nužda, bezbijedno je ići samo prije podne kada ove zle duše spavaju, piše Magazin novosti.

Tropar (glas 4):

Kao podražatelj drevnih Svetih Otaca, zavelio si isposnički život, postom, molitvama i suzama zalivan, sebe si ogradio. Zato i po prestavljenju tvome, tijelo tvoje je objavljeno cijelo i mirisno, koje sa ljubavlju cjelivamo, Stefane oče naš: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм