27. јануар

СПЦ прославља Светог Саву, званичници упутили честитке

  • Извор: АТВ
  • 27.01.2024. 08:28

Српска православна црква и њени вјерници, славе Светог Саву, празник посвећен оцу српске духовности.

Овај светац рођен је 1169. године као Растко Немањић у граду Расу и био је најмлађе дијете великог српског жупана Стефана Немање и његове жене Ане. Он је био српски принц, монах, игуман манастира Студенице, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве.

Свети Сава је установљен као школска слава 1840. године на приједлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу, и слави се као заштитник школе, учитеља и ђака. У одлуци тадашњег Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за "патрона свих наших школа и да се најсвечаније прославља".

Обичаји на Савиндан

Желећи да умилостиве Светог Саву, многи нису радили на дан његовог празника. Посебно се пазило да се не чини ништа што би могло да призове вукове. Извођене су и разне култне радње да би се стока заштитила, и није се носила црвена боја јер се вјеровало да је привлачила несрећу.

Данашњи дан слави се као школска слава у свим српским школама широм свијета, када се организују посебне приредбе посвећене животу и дјелу овог свеца. 

Додик: Богато насљеђе Светог Саве једини начин како васпитавати младе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је у честитки поводом школске славе Светог Саве да богато насљеђе које је оставио овај српски светитељ представља једини исправан и истински начин живота у коме треба васпитавати младе нараштаје и будућа покољења.

Предсједник Републике честитао је школску славу свим ученицима и просвјетним радницима, као и запосленима у просвјети и образовању уз жељу да Савиндан просвјетним радницима донесе успјех у свакодневном раду, а ђацима додатну мотивацију за стицање нових знања.

Додик је истакао да су просвјетитељске вриједности Светог Саве остале трајно надахнуће и узор прошлим и будућим генерацијама које теже духовним и моралним истинама и бирају пут знања.

"Богато насљеђе које нам је оставио Свети Сава представља једини исправан и истински начин нашег живота у коме треба васпитавати младе нараштаје и будућа покољења. Стога изражавам посебну подршку и поштовање свим просвјетним радницима за њихов веома племенит и одговоран посао и образовање наше дјеце“, навео је Додик у честитки.

Додик: Богато насљеђе Светог Саве једини начин како васпитавати младе

Додик: Богато насљеђе Светог Саве једини начин како васпитавати младе

Цвијановић: Обиљежавањем Савиндана чувамо највише духовне вриједности

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, поводом школске славе - Светог Саве, упутила је честитку ученицима, просвјетним радницима и свим запосленима у области образовања.

"Поводом школске славе посвећене Светом Сави¸ ученицима, просвјетним радницима, као и свим запосленима у просвјети, упућујем најсрдачније честитке, са жељом да овај празник буде подстрек и мотивација за учење и стицање нових знања и вјештина“, навела је Цвијановић.

Она је подсјетила да обиљежавањем Савиндана његујемо успомену на првог српског архиепископа и просвјетитеља, чувамо највише духовне вриједности, српску културу и језик, те указујемо да је улагање у образовање, културу и духовност најзначајнији развојни ресурс и најмоћнији покретач друштва.

Цвијановић: Обиљежавањем Савиндана чувамо највише духовне вриједности

Цвијановић: Обиљежавањем Савиндана чувамо највише духовне вриједности

Вишковић: Његујући успомену на Светог Саву уздижемо највише вриједности своје културе

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је честитку свим просвјетним радницима и ђацима у Српској поводом школске славе Светог Саве, истакавши да његујући успомену на највећег просвјетитеља српски народ уздиже највише вриједности своје културе које су и данас важне и потребне.

Вишковић је истакао да је у тешким и изазовним временима која са собом носе многа искушења једини прави пут којим треба да иду млади нараштаји и нова покољења, пут Светог Саве, светитеља нам који је оставио непроцјењиво насљеђе које треба да његовати и чувати.

"Његујући успомену на нашег највећег просвјетитеља, уздижемо највише вриједности наше културе које су нам исконски потребне и важне у данашњем времену", навео је Вишковић.

У честитки коју је упутио у своје и у име Владе Републике Српске поводом Савиндана, Вишковић им је пожелио да у духу светосавља прославе и обиљеже овај свети дан.

"Ђацима, просвјетним радницима, свим запосленим у просвјети желим много успјеха у раду, доста остварених циљев, јер ваш рад и ваши резултати су наша највећа гаранција за бољу и успјешнију будућност", наводи се у честитки Вишковића.

Стевандић честитао ученицима и просвјетним радницима школску славу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је данас ученицима и просвјетним радницима у Српској школску славу Светог Саву - Савиндан.

"Честитам вам школску славу која се празнује у знак сјећања на принца Растка Немањића, Светог Саву, првог српског архиепископа, просвјетитеља и државника, једне од најважнијих историјских личности код Срба", навео је Стевандић у честитки.

Он је истакао да се прославом Светог Саве у школама промовишу и чувају највише духовне вриједности, српска култура и језик као темељи идентитета српског народа.

"Ти темељи су наша обавеза да истрајемо на путу усавршавања нашег образованог система и наше културе", навео је Стевандић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм