18. јануар

СПЦ слави Крстовдан

 • Извор: АТВ
 • 18.01.2024. 07:24
 • 10:34

Српска православна црква и њени вјерници данас, 18. јануара, обиљежавају зимски Крстовдан.

Крстовдан се празнује као успомена на прве хришћане који су примили вјеру.

Овим поводом гост у нашем АТВ јутру био је свештеником Зоран Пајкановић.

"Крстовдан и Богојављење су два празника неминовно везани. На данашњи дан је такозвано прво велико водоосвећење које се обично у храмовима чини, а за празник Богојављења имамо и друго велико водоосвећење. То је чин освештавања воде. У току године много пута ми освештавамо воду неким мањи скраћеним чином а на празник Крстовдана и на празник Богојављења такозвани велики чин водоосвећења“, каже свештеник Зоран Пајкановић.

Од Божића до данас био је период разријешен од поста а данас се пости строгим постом.

"Строги пост је пост на води, без рибе, а од Божића је била трапава седмица када се не пости“, каже свештеник Зоран Пајкановић.

Према његовим ријечима, прво што треба да се узме данас и сутра јесте света водица која се освећује и остаје свјежа током година. Освештана вода је велика светиња. Изнад богојављенске воде је само свето причешће. 

"Вјерује се да она не губи својства током година, никада. На њој је благодат Духа светога и ми сматрамо да је то нешто што је истинито", каже свештеник.

Молитва за Крстовдан: Љековите ријечи за душу

Молитва за Крстовдан: Љековите ријечи за душу

Српска православна црква сутра ће прославити Богојављење, а свештеник Пајкановић подсјећа да о важности овог празника говори и чињеница да су до четвртог вијека Богојављење и Божић обиљежавани заједно.

То је дан на који се сјећамо крштења Исуса Христа у ријеци Јордан када се Бог јавио па отуда и назив овог празника добија смисао. Бог се пројавио као Отац у виду ријечи, Дух свети у виду голуба и Исус Христос који је крштаван.

"У Богојављењу имамо велики смисао и значај нашег односа према Богу и нашег вјеровања у тројичног Бога“, каже отац Пајкановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?