Povodom besramnih tvrdnji

SPC: Zahtijevamo od Islamske zajednice BiH da se izvini i ogradi od izjave imama Mahića

 • Izvor: ATV
 • 03.02.2023.14:52

SPC izražava žaljenje, nevjericu i povrijeđenost povodom besramnih tvrdnji imama Islamske zajednice u Kozarcu Amira Magića na Savindan kojim je na najgrublji način povrijedio osjećaje svih vjernika Srpske Pravoslavne Crkve, ali i svih građana BiH, kojima je stalo do mira, kulture življenja, te vjerske i nacionalne tolerancije.

U saopštenju SPC ističe se da je Amir Mahić, vjerski službenik Islamske zajednice, Svetog Savu nazvao je „takozvanom“ i "veoma kontroverznom ličnošću", imenujući svečevu prosvjetiteljsku misiju kao "notornu laž".

- Tu se efendija Mahić nije zaustavio, već je izrekao tvrdnju da je na učenju Svetog Save „začeta jedna sekta – srpska pravoslavna sekta“, koja, po njemu, sa hrišćanstvom nema ništa. Glavni kozarački imam dalje je ustvrdio da su nacionalizam i fašizam „dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje“, te da je Sveti Sava „začetnik ideologije mržnje prema drugome“, kao i da su u svetosavlju „temelji genocida“ - kaže se u saopštenju i dodaje da imajući na umu izrečene uvrede, zahtjevaju:

1. Da se Islamska vjerska zajednica u Bosni i Hercegovini izvini svim pravoslavnim vjernicima zbog nečuvenih uvreda efendije Mahića;

2. Da se Islamska zajednica ogradi od beskrupuloznih izjava efendije Mahića, koje ne priliče bilo kome, a ponajmanje jednom uticajnom vjerskom službeniku, kako bi javnost uvidjela da je sve izrečeno stav jednog neodgovornog pojedinca, a ne stav cjelokupne Islamske vjerske zajednice.

- Nadajući se da će ovo naše Saopštenje za javnost imati odjeka u rukovodstvu Islamske vjerske zajednice Bosne i Hercegovine, pozivamo sve vjernike, ali i sve građane, da ostanu mirni, suzdržani, ali i odlučni da istinom, ljubavlju i međusobnim poštovanjem sačuvaju dostojanstvo vjere kojoj pripadaju, ali i svih vjerskih zajednica koje egzistiraju u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopštenju SPC koji potpisuju mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop banjalučki Јefrem, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, episkop bihaćko-petrovački Sergije i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.


Tagovi:
 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.