U mjestu Sitnica

Špirić otvorio rekonstruisanu etno-kuću zmijanjskog tipa

  • 09.09.2018. 13:13

U mjestu Sitnica u opštini Ribnik danas je otvorena rekonstruisana etno-kuća zmijanjskog tipa, za čiju su obnovu i uređenje zbornog mjesta Vlada Republike Srpske i opština Ribnik izdvojili više desetina hiljada KM.

Zamjenik načelnika opštine Ribnik Nebojša Karać zahvalio je Vladi Republike Srpske za pomoć u obnovi ove etno-kuće koja će privlačiti turiste. 

Direktor Kulturno-sportskog centra Ribnik Svjetlana Elez rekla je novinarima da je na etno-kući rekonstruisan krov, te da je objekat spašen od daljeg propadanja, a namjera je da bude uređena i njegova unutrašnjost. 

"Imamo i zmijanjski vez koji je stavljen pod zaštitu UNESKO-a i ovo je savršena prilika da se završetkom etno-kuće i zborišta zaokruži turistička cjelina ovog kraja", rekla je Elezova. 

Etno-kuću otvorio je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, koji je istakao da obnavljanje ove etno-kuće ima veliki značaj za razvoj turizma ovog kraja. 

"Značaj za razvoj turizma je veliki jer su u kućama ovakvog tipa nekada živjeli naši preci", rekao je Špirić okupljenima. 

Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, kaže Špirić, rekonstrukcijom je ova etno-kuća zaštićena od daljeg propadanja. 

Špirić je rekao da će u narednom periodu biti osmišljeni i drugi sadržaji na ovoj lokaciji, gdje se inače održavaju narodni zborovi, kako bi ljudi ostali živjeti na ovom prostoru uz očuvanje tradicije i običaja.

Тагови: