Spomenik patrijarhu Pavlu ispred nove gradske kuće Sokoca

  • Извор: АТВ
  • 26.04.2022. 19:29

Uprkos teškim vremenima, rukovodstvo Opštine Sokolac nije odustalo od davnašnje ideje izgradnje gradske kuće s trgom na kojem će dominirati spomenik patrijarhu srpskom Pavlu visine osam metara. Na realizaciji tog značajnog projekta u istočnom dijelu Republike Srpske, vrednog oko tri i po miliona evra, već se uveliko radi.

Dugogodišnji načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica kaže da, bez obzira na to što ideja prevazilazi mogućnosti opštinske kase, postoji objektivna mogućnost da izgradnja počne ove godine i da sve bude završeno u dvije naredne godine. U tom smislu on računa na razumevanje, ali i na neophodnu finansijsku pomoć vlada Republike Srpske i Srbije, o čemu je, kako napominje, već razgovarano.

"Vjerujem da će nam Republika Srpska i Srbija, koja je i do sada pomagala razvoj naše lokalne zajednice, izaći u susret i pomoći da obezbijedimo potrebna sredstva i krenemo s realizacijom projekta koji su zdušno podržali i svi građani Sokoca. Očekujemo da pomoć neće izostati ni od svih drugih kojima ćemo se obratiti, s obzirom na to da je riječ o zdanju podjednako važnom ne samo za Sokolac i Istočno Sarajevo, već i za čitavu Republiku Srpsku i Srpstvo uopšte”, kaže Bjelica za "Politiku".

Gradska kuća, koja bi bila najreprezentativniji objekat na teritoriji sokolačke opštine, biće izgrađena u centru Sokoca, u Ulici cara Lazara. Planira se da pod njenim svodom bude i sedište lokalne uprave. Unutrašnjost zdanja krasilo bi i bogatstvo eksponata iz različitih vremenskih perioda,  jer će u taj velelepni objekat biti preseljen i Muzej Glasinca i Romanije, u kojem su ti eksponati do sada čuvani. Dio prostora namijenjen je za Narodnu biblioteku, koja je u Sokocu osnovana daleke 1926. godine, kao i za spomen sobu sa svim uspomenama na borce s tog područja pale u posljednjim ratnim sukobima u BiH.

Premiještanje spomen-sobe u novoizgrađenu gradsku kuću, prema riječima načelnika Bjelice, predstavljalo bi svojevrsnu vezu sa sokolačkim Vojničkim spomen-grobljem „Mali Zejtinlik”, koje se nalazi na obodu grada.

Ono je vječna kuća bezmalo 1.000 srpskih boraca čiji su posmrtni ostaci ekshumirani i preneseni s grobalja u opštinama koje su do potpisivanja Dejtonskog sporazuma bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Sokočani se raduju izgradnji gradske kuće, a kad o tome pričaju obično kažu da su zahvalni opštinskoj vlasti što će im omogućiti da pod jednim krovom imaju biblioteku, muzej, multifunkcionalnu dvoranu, bioskop, galeriju, spomen-sobu i mnogo šta drugo.

S posebnim zadovoljstvom govore o spomeniku blaženopočivšem patrijarhu Pavlu, koji će, kako je projektom predviđeno, krasiti trg ispred buduće sokolačke gradske kuće, za koju načelnik Bjelica voli da kaže da je „kapitalni objekat” i da će, zajedno s manastirom i Vojničkim grobljem „Mali Zejtinlik”, biti značajan za srpsku istoriju.

"To je projekat koji će Sokocu, Istočnom Sarajevu i ovom dijelu Republike Srpske dati novu vrijednost, urbaniju dimenziju, čije kulturne, duhovne i mnoge druge pogodnosti do kraja ne shvataju ni ljudi na našem prostoru", kaže Bjelica.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.