Хуманитарна организација

"Срби за Србе" у Херцеговини спровели акције вриједне 800.000 КМ

  • Извор: СРНА
  • 31.03.2024. 16:09

Хуманитарна организација "Срби за Србе" интензивирала је своје активности у Херцеговини, а данас је у Владичанском двору у Мостару одржана хуманитарна акција "Биоскоп из блока" на којој је приказан документарни филм о животу и раду почившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија под називом "Достојан".

Прилози од улазница намијењени су за добротворне сврхе.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић рекао је да Српска православна црквена општина Мостар увијек радо учествује и подржава све хуманитарне акције.

- Има много акција, али нажалост и пуно потреба у нашој заједници, те покушавамо да их задовољимо уз подршку многих наших пријатеља. Имамо добру сарадњу са организацијом "Срби за Србе", који ће и своју крсну славу Светог Василија Острошког ове године прославити у Мостару, када ће бити организована и акција "Тројка из блока", те настављена наша сарадња и пријатељство - рекао је Којић.

Којић је навео да су "Срби за Србе" до сада помогли двије породице из Мостара и једну породицу из Коњица.

- Они ће своје активности проширити на Федерацију БиХ, а све акције ићи ће из Мостара - навео је Којић.

Он је изразио задовољство што је данас приказан филм о митрополиту Амфилохију, у којем говори и почивши владика захумско-херцеговачки Атанасије, те што су се присутни могли присјетити њихових великих дјела на обнови хришћанства на овим просторима и свега онога чему су учили вјернике.

Представник Организације "Србе за Србе" Марко Маунага подсјетио је да су основани 2005. године са циљем да помажу социјално угрожене породице са четворо и више дјеце, те да су до сада помогли око 3.400 породица које броје око 17.000 дјеце.

- Посљедње двије године прилично смо се активирали у Херцеговини и испоручили помоћ око 800.000 КМ. У Мостару смо помогли двије породице, породицу Бован из Врапчићљ и породицу Добранић из Лакшевина. Имамо у плану да у наредном периоду организујемо још низ акција - рекао је Маунага.

Маунага је навео да ће слава Организације бити прослављена 12. маја у Цркви Светог Василија у Благају, а након тога бити одржана хуманитарна акција "Тројка из блока" на спортским теренима код Цркве у Бијелом Пољу код Мостара.

- Након тога ћемо у сарадњи са Црквеном општином Мостар одабрати породице којима ћемо помоћи у овој или наредној години - напоменуо је Маунага.

Што се тиче акција на подручју Херцеговине, Маунага је навео да су донирали ултразвучне апарате домовима здравља у Љубињу и Билећи, а породици Глоговац из Невесиња су урадили шталу капацитета 30 крава.

- Од средстава једног донатора, Чедомира Цвјетичанина, урађени су ови пројекти у Херцеговини, те вртић у Дрвару - додао је Маунага.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: