Talenat

Srednjoškolac iz Banjaluke u djedovoj garaži napravio električni trotinet

  • Извор: АТВ
  • 06.05.2022. 11:36

Iako je tek treći razred srednje škole, Mirko Keča samostalno radi velike projekte iz polja elektronike. Na ideju da napravi romobil došao je još 2019, kada su ta prevozna sredstva tek počela dolaziti kod nas. Visoka cijena romobila, u prosjeku oko 900 km inspirisala je Mirka da svoje znanje i talenat iskoristi, te da romobil napravi sam. Zbog pandemije izrada je tekla nešto sporije. Marljivim I strpljivim radom započeti posao uspio je završiti. Romobil je sada u voznom stanju, razvija brzinu od 30 km na čas. Često se na njemu prevozi do škole.

"Porodica je finasirala. Nije bilo preskupo a dijelovi su većinom polovni te je zato dosta jeftinije kada se sam napravi. Našao sam pokvaren haverbord, popravio elektroniku, uzeo dijelove te sam to iskoristio za ovaj romobil" skromno objašnjava Mirko te dodaje da je Djedova radionica u Kozarskoj Dubici, mjesto gdje nastaju mnogi njegovi izumi.

 Pored romobila, Mirko je projektovao I CNC mašinu. Na tom projektu radio je oko godinu dana. Kako kaže, sve je međusobno povezano. Tako će mu mašina u budućnosti poslužiti da nadogradi te napravi dijelove narednog romobila, na kojem uveliko radi.  Škola mu je dala osnove i temelje, prostor za rad ali i znanje, koje je njegov talenat podiglo na viši nivo. Više detalja o ovom kreativnom srednjoškolcu pogledajte u prilogu. 


Тагови: