Univerzitet u Banjaluci očekuje više od 2.000 studenata

Srednjoškolci uveliko počeli pripreme za prijemne ispite

  • Извор: АТВ
  • 02.04.2022. 19:43

Srednjoškolci su uveliko počeli pripreme za prijemne ispite kako bi školovanje nastavili na fakultetu koji žele.

Jelena i Sanja učenice su završnog razreda u medicinskoj školi. Studije žele nastaviti na medicisnkom fakultetu. Plan  im je studirati u Srbiji. 

"Pa Novi Sad, svakako naš bratski grad, mogu reći jednostavno druga opcija. tj prva opcija zato što se tiče fakulteta, možda čak bolji fakultet, hoću ipak da idem negdje vam svoje države a eto kad već biram to bi bila Srbija", kaže Sanja Jović, učenica četvrtog razreda Medicinske škole.

"Dvoumim se između Novog Sada i Banjaluke, Novi Sad mi je svakako prihvatljiviji zbog manje cijene školovanja, primarno mi je da upadnem na budžet", priča nam Jelena Jungić, takođe učenica četvrtog razreda Medicinske škole.

"Univerzitet u Banjoj Luci očekuje da će i ove godine upisati više od dvije hiljade brucoša kaže prorektor za nastavu. Plan Unverziteta bio je upis 2.595. studenata na prvi ciklus studija. Ali je Vlada odobrila manji broj mjesta.

"Vlada je odobrila ukupno 2.470. da upišemo u svim kategorijama a plan univerziteta je bio 2.595. 125 je manje. Ne znamo tačno na kojim studijskim programima je vlada smanjila ili uvećala. To ćemo tek vidjeti kad se odluka Vlade objavi su službenom glasniku, rekao je za ATV Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Banjaluci.

Posavljak poručuje da budući studenti dobro razmisle pri odabiru svog budućeg zvanja. I ove godine najveće interesovanje očekuju na medicini.

"Sudeći prema onome što smo dosad imali za očekivati je a ne mora da znači da ćemo opet imati na medicini, fakultetu bezbjednosnih nauka i na psihologiji filozofskog fakulteta", dodaje Posavljak.

Vlada Republike Srpske odobrila je upis 4.372. studenta u prvu godinu studija prvog ciklusa na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj.

Тагови: