Regulisanje upotrebe pisma

Srpska dobija zakon o ćirilici: Dobra priprema da ne padne na Ustavnom sudu

  • 10.08.2018. 19:33

Tim stručnjaka za jezik i pravnika dugo će raditi na zakonu o ćirilici, jer ne želimo da padne na Ustavnom sudu - poručio je ministar prosvjete Republike Srpske, Dane Malešević. Po uzoru na Srbiju, i Srpska kreće u regulisanje upotrebe ćirilice. 

Malešević kaže da, iako su latinica i ćirilica po Ustavu jednaka pisma, u stvarnosti to nije tako.

"Prođite kroz grad - pa ćete vidjeti šarenilo, koliko ćirilice ima u gradu, iako su ravnopravna pisma po Ustavu. Imate na Domu sindikata, i još eventualno po nekoj ustanovi gdje je čovjek iz nekih ličnih razloga stavio ćirilično na svojoj radnji, svojem preduzeću", kaže Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministar nije htio o detaljima, ali se zna da bi po novom zakonu, institucije, ustanove i većinski državna preduzeća morali da koriste ćirilicu u zvaničnoj komunikaciji. Za nepoštovanje odredbi, predviđene bi bile paprene kazne. Potpredsjednik Srpske iz reda bošnjačkog naroda smatra da se radi o nastavku diskriminacije Bošnjaka.

"To što oni žele, da ćirilica bude jedino pismo u ovom entitetu je neustavno. Imajući u vidu šta sve radi ova Vlada, neustavno, ne bi nas iznenadilo da i to radi", rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

Filolozi smatraju da su latinica i ćirilica podjednako srpska pisma. Profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci, Duško Pevulja, ubijeđen je da egzistencija ćirilice u Srpskoj nije upitna.

"Jesam za ravnopravniju upotrebu ćirilice, iako ne vidim da je ona drastično ugrožena. Njen status se može vrlo jednostavno riješiti u Republici Srpskoj, ali radeći za jedan dio srpske kulturne tradicije nikako ne smijemo da rušimo naš nacionalni identitet i da se odričemo onoga što nas je oblikovalo", kaže Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Republika Srpska ima mehanizme da zaštiti svoj kulturni identitet i svoje pismo, i treba da ih iskoristi, ocjenjuje Danijel Simić, osnivač portala "Frontal.rs". 

"Ono što bih ja uputio, jedno konkretno rješenje našim vlastodršcima, jeste da ako ništa i tih nametnutih ustavnih amandmana o ravnopravnosti pisama, da se drže tokom svog svakodnevnog rada, ćirilica bi imala barem pola šanse da preživi u ovom potpuno nepravednom okruženju", kaže Danijel Simić, osnivač portala "Frontal.rs".

Srbija je već krenula sa regulisanjem upotrebe ćirilice na državnom nivou. Predloženim izmjenama zakona, tamošnja Vlada bi formirala Savjet za srpski jezik. Njegov zadatak bi bio da se stara o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma.

Тагови: