Stala u novembru

Šta je sa geološkim istraživanjima na Ozrenu?

  • Извор: АТВ
  • 14.04.2022. 22:21

Geološka istraživanja na Ozrenu su stala. I to još u novembru. Ali to je za mještane nije neka utjeha. S dolaskom ljepšeg vremena, došao je ponovni strah da će čuti mašine u svom komšiluku. To što kompanija traži nikl, uništiće našu prirodu od koje živimo smatraju mještani. Zoran Poljašević, po profesiji diplomirani inženjer zaštite životne sredine, sada i osnivač ekološkog udruženja, objašnjava da su Ozrenci svoj život posljednjih mjeseci posvetili zaustavljanju istraživanja i da su došli do određenih saznanja.

"Mi ne živimo mirno od kada su oni prvi put kročili na Ozren, kaže mještanin Sočkovca Todor Stjepanović. Dolazili su u grupama od nekoliko ljudi, nenajavljeno, i iz naših dvorišta bez ikakvog objašnjenja uzimali uzorke. Sve i da je sve bilo onako kako treba, nama geološka istraživanja koja bi za sobom u skorije vrijeme mogla povući i otvaranje rudnika ne trebaju. Okrenuti smo ka prirodi, turizmu i domaćoj proizvodnji", kažu Ozrenci.

Taj strah i protivljenje istraživanjima su apsolutno neopravdani, ranije su saopštili iz kompanije “Lykos Balkan Metals”. Kažu da je sfera njihovih interesovanja bakar, koji često prate količine zlata i srebra. Bez obzira na ranije rečeno, sada poručuju da taj projekat nije u njihovom fokusu. Kažu da u okviru njihove grupacije posluje nekoliko kompanija i da vrše istraživanja i na drugim lokalitetima, pa su na njih sada i preusmjerena. Da li će se i kada vraćati na Ozren nije nam rečeno.  

Da je sve onako kako i treba biti i da u fokusu istraživanja i mogućih budućih iskopavanja nisu metali opasni po ekologiju, tvrde iz ministartva rudarstva Srpske. Bakar, olovo, cink, ali i nikl od koga mještani strahuju, ipak jesu. Ministarstvo je privrednom društvu dalo dozvolu 16. aprila 2021. godine da vrše detaljna istraživanja. Kažu da razumiju bojazan mještana, ali da struka kaže da geološka istraživanja nemaju uticaj na životnu sredinu, niti ovo znači definitivno otvaranje rudnika.

"Prisustvo mineralne sirovine na nekom prostoru ne znači nužno i otvaranje rudnika. Za otvaranje rudnika potrebno je da se ispuni mnogo preduslova. Potrebno je da se dokaže prisustvo mineralne sirovine koja se može ekonomično eksploatisati, zatim potrebno je pribaviti koncesiju za eksploataciju, gdje glavnu riječ ima lokalna zajednica, i od stava lokalne zajednice zavisi da li će se koncesija uopšte dodijeliti. Nakon toga potrebno je pribaviti i ekološku dozvolu, vodnu dozvolu i još mnoga toga da bi se rudnik pokrenuo", kažu iz Ministarstva energetike i rudarstva. 

Mjesto na kome su se vršila iskopavanja je teritorija opštine Petrovo. Nikakva saglasnost od načelnika nije tražena, niti je po zakonu potrebna, o svemu odlučuje nadležno ministarstvo, kaže načelnik Ozren Petković. Do bušenja zemlje koje je bilo predviđeno nije došlo, bunt mještana je zaustavio radove. Barem trenutno.

Na Ozrenu je trenutno mirno. Od kada su 20. novembra mještani organizovali protest na Sočkovcu, radovi se ne izvode

Od mjeseca novembra sva istraživanja na Ozrenu su stala. Danas su ostale samo ove dvije rupe i ovo prokopano zemljište koje pokazuje da se ovdje ipak nešto dešavalo. Mještani su izričitog stava da se u njihovom komšiluku i u njihovim dvorištima neće nastaviti. 

Na posljednjem protestu mještanima su se obratili iz firme koja istraživanja vrši, ubjeđujući ih da nema opasnosti po životnu sredinu, a da bi pronalazak vrijednih metala njihovo cijenu njihovog zemljišta višestruko povećao. Oni su, ipak jasni. Kažu, naša djedovina nema cijenu. 

Ko će istrajati u svom cilju, da li mještani s jedne strane, ili kompanija koja planira uložiti milione u ovo istraživanje, ostaje da se vidi. Obje strane se, kako tvrde, bore pravnim sredstvima. Samo što su Ozrenci u čitav slučaj unijeli i ono malo važnije, svoje srce.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.