Метеоролог открива

Стиже зимска олуја уз орканске ударе вјетра

  • Извор: Б92
  • 20.12.2023. 20:18

Сутра се очекује мало хладније време, а неколико дана биће веома ветровито уз падавине.

Снијег ће падати повремено само на преко 800 метара надморске висине.

Пред сам крај ове и почетком наредне године стоји одређена најава могуће измјене синоптике, док дугорочни параметри и даље подржавају знатно јачу зиму у јануару.

"У четвртак ће бити постепено повећање облачности али ће и даље преовлађивати суво вријеме. Вјетар у окретању на умјерен до јак, увече на ударе и врло јак до олујан јужни и југозападни. Више облака у другом дијелу дана. Дневни максимум од +5 до +9 степени Целзијуса," пише метеоролог Марко Чубрило у новој прогнози времена до краја године.

Како осушити месо у рерни?

Како осушити месо у рерни?

Од петка до понедјељка на вријеме код нас ће својом периферијом утицати јак циклонални систем чији ће се центар преко Скандинавије премијештати ка западу у југу Русије. Овим предјелима Европе он доноси праву зимску олују уз орканске ударе вјетра, кишу,снег и ледену кишу. Како ће се његов утицај код нас осјетити само ограничено, вријеме ће бити лоше али ни близу као над тим дијелом Европе.

У петак веома вјетровито уз налете кише, док ће преко 800mvn бити сусњежице и снијега. Дуваће јак и врло јак, на ударе и олујан прво западни, а иза фронта сјеверозападни ветар. Максимум и даље изнад просека, углавном од око +4 на сјеверу до око +10 на југу региона али ће због ветра дјеловати да је знатно хладније.

У суботу такође вјетровито уз налете падавина и то углавном над сјеверним и источним дијеловима региона, снијег опет преко 800 mnv. Дуваће умјерен и јак западни вјетар који ће крајем дана полако слабити. Температуре без битне промјене у односу на суботу.

Колапс у саобраћају због судара аута и камиона

Колапс у саобраћају због судара аута и камиона

Са оваквом синоптиком дочек Божића по грегоријанском календару може бити праћен снијегом само на планинама и то посебно средишње и источне БиХ, сјеверне Црне Горе, јужне, југозападне, југоисточне и источне Србије. У низијама без шанси за снијег.

Почетком сљедеће недјеље уз јачање антициклона смиривање атмосфере уз претежно суво и релативно топло вријеме. Јутра магловита уз слаб мраз, а током дана максимуми углавном до +5 до +11 степени Целзијуса. Промјена синоптике се на детерминистичким моделима који и даље јако варирају почиње назирати око 29.12. и тај тренд у овом моменту подржавају у дугорочне пројекције средњорочних модела.

Најлуђа теорија која открива да ли вас жена вара: Тиче се њених груди

Најлуђа теорија која открива да ли вас жена вара: Тиче се њених груди

Генерално за јануар стоји сигнал за знатно више праве зиме у односу на децембар и то би се уклапало у дугорочну прогнозу. Ипак, како су то само општи параметри, треба сачекати и видјети у ком смеру ће се за неких десетак дана кретати синоптика.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: