Sindikati u Republici Srpskoj

"Što prije započeti pregovore o povećanju plata"

  • Извор: СРНА
  • 01.05.2023. 13:21

Sindikati u Republici Srpskoj pozvali su danas socijalne partnere da što prije započnu razgovor kako bi postigli dogovor o povećanju plata u realnom sektoru, odnosno potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić smatra da je današnji položaj radnika težak, da su plate veoma niske, dok poslodavci dobro zarađuju.

Zašto slavimo 1. maj?

Zašto slavimo 1. maj?

Sa skupa predstavnika 15 granskih sindikata povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada, Mišićeva je u Parku "Mladen Stojanović" poručila poslodavcima da dio velikog prihoda koji ostvaruju pripada i radnicima, koji su to pošteno zaradili.

"Imaju dvije mogućnosti da se to ostvari - da se dogovorimo i dobijemo kolektivni ugovor i povećamo plate svim radnicima u Srpskoj odmah ili ćemo u suprotnom biti spremni i da im to otmemo", upozorila je Mišićeva.

Dodik: Ako

Dodik: Ako "Istočna interkonekcija" ne bude na dnevnom redu, neće funkcionisati ni Savjet ministara

Potpredsjednik Saveza Sindikata Danko Ružičić rekao je da sindikati realnog sektora predlažu uvođenje novog sistema plata u Srpskoj za ovaj sektor što podrazumijeva da se svako radno mjesto mora cijeniti, kao i stručna sprema koja je za to potrebna.

"Na taj način nam se ne bi moglo dešavati da tehničar, inženjer, kvalifikovani i nekvalifikovani radnik imaju najnižu platu u Srpskoj", rekao je Ružičić.

Potpredsjednik Saveza sindikata Dragan Gnjatić rekao je u ime pet sindikata budžetskih i fondovskih korisnika da je neophodno što prije početi pregovore da bi se omogućila veća primanja radnika.

Važi za cijelu Njemačku: Karta za gradski prevoz 49 evra!

Važi za cijelu Njemačku: Karta za gradski prevoz 49 evra!

"Ukoliko se ogluše na pozive, preduzećemo sve oblike sindikalne borbe", rekao je Gnjatić.

Međunarodni praznik rada - 1. maj obilježava se širom svijeta u znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za radnička prava.

Prvog maja 1886. više desetina hiljada radnika zahtijevalo je bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme. 

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.