Министарство просвјете и културе

Стојичић: Не може се преговарати о повећању плата у било ком сектору

  • Извор: СРНА
  • 22.03.2024. 14:19

Представници Министарства просвјете и културе Републике Српске и Синдиката образовања, науке и културе Српске усагласили су данас да се наставе активности да се повећају плате радницима у просвјети, те да се активно ради на стварању услова за то.

Ресорни министар Жељка Стојичић рекла је да су очекивања Синдиката да повећање буде од 10 одсто, али да је усаглашено да прва три мјесеца која се односе на извршење буџета нису репер гдје се може преговарати о повећању плата у било ком сектору.

"Систем образовања представља стуб друштва, те смо прошле године урадили значајне помаке, као што је потписивање споразума који се примјењује од 1. јануара, а којим смо почели усклађивање плата високе стручне спреме са најнижим платним коефицијентом", рекла је новинарима Стојичићева након састанка са представницима Синдиката у Бањалуци.

Егић уручио кључ од стана мајци погинулог борца

Егић уручио кључ од стана мајци погинулог борца

Она је додала да су за те намјене у буџету за ову годину обезбијеђена средства, те је више од 70 запослених у систему образовања и културе добило одређено повећање плата.

Стојичићева је навела да је договорено да усклађивање буде настављено ове и наредне године, након чега се очекује завршетак овог процеса.

"Оно што је на одређен начин створило проблем код првог усклађивања јесте повећање јаза између више и високе стручне спреме у образовном систему, те су запослени са вишом спремом изразили незадовољство. Њих тренутно у систему има око 1.000, те ћемо тражити начин да ријешимо проблем на задовољство свих запослених“, рекла је Стојичићева.

Она је навела да је на састанку било ријечи и о раду на измјенама посебног колективног уговора у образовања, у оном дијелу гдје су дефинисани коефицијенти за предшколско васпитање и образовање, те да ће се покушати наћи одређена рјешења за та питања.

Додик: Захтјеви оправдани, кладионицама није мјесто поред школа!

Додик: Захтјеви оправдани, кладионицама није мјесто поред школа!

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да је за чланове овог синдиката тренутно основни проблем што људи са вишом школом имају много мање плате у односу на високу спрему, иако раде потпуно исти посао.

"Таквих људи имамо до 1.000, те Синдикат инсистира да се и њихове плате повећају, те да та разлика у платама буде минимална", рекао је Гњатић.

Он је рекао да се овај проблем може ријешити доношењем нових законских рјешења о платама, или дошколававањем запослених са вишом школом.

Када је ријеч о промјенама у посебном колективном уговору, Гњатић је изразио увјерење да ће у догледно вријеме бити усклађени коефицијенти за предшколско васпитање и образовање у Српској, како би и ти људи имали основ да лакше дођу кроз преговоре до својих појединачних колективних уговора.

Пратите нас и путем Вибера