Насиље над женама

Стопа фемицида у Српској све већа

  • Извор: АТВ
  • 26.11.2023. 19:13

Брутално убиство жене пред бебом у Градачцу све уз лајв пренос на инстаграму прелило је већ одавно препуну чашу све веће стопе породичног насиља.

Након неколико дана све је заборављено. А дешава се из дана у дан. 

Насиље у породици је и даље за неке табу тема. Колико пута смо свједочили истом у зградама, на улицама и од истог окретали главу, као да нас се не тиче само зато јер се не дешава нама. Најчешће и саме жртве обесхрабљене одустају од тог једног позива у помоћ који би промијенио све. 

"Важно је да се жртвама вјерује. Важно је да се свака пријава узме озбиљно. Није важно да ли је пријавила први, пети или десети пут, систем је тај који мора знати више и боље. Који треба да зна који су механизми, који треба да зна више и боље и од жртве и од починиоца и шта се чини у случајевима када имамо ситуацију која заиста указује да се насиље може појачати, да се може поновити, али исто тако када имамо ситуације у којима је јасно да ће се насиље десити. То је оно што ми не радимо, ми не превенирамо насиље", каже Горица Ивић, директор фондације "Удружене жене" Бањалука.

Кампање које спроводи МУП Републике Српске у претходном периоду, жртве је оснажио да пријаве, али и да вјерују полицији. Онима који трпе насиље прва станица је полицијска. 

"Ми смо управо оваквим кампањама и кампањама које ради МУП дуже вијеме поспјешили да се пријављује насиље у породици. Зато имамо и пораст броја ових кривичних дјела", изјавио је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Уколико вам је потребан савјет, помоћ, подршка или склониште онда је ту СОС број за Републику Српску 1264, а 1265 за Федерацију.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.