Direktor Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas"

Štrbac: Memorijalni centar da bude i do nebesa, bilo bi malo, kolika je tragedija bila

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2023. 09:42

Žrtve logora Јasenovac zaslužuju najveći i najmonumentalniji memorijalni centar, ali i do nebesa da se napravi bilo bi malo, kolika je to bila tragedija, izjavio je direktor Informaciono- dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Povodom potpisivanja sporazuma između Srbije i Republike Srpske o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama, Štrbac za Srnu kaže da se raduje što će biti izgrađeni i u Donjoj Gradini i u Beogradu i da bi volio da to što prije bude realizovano.

Štrbac ističe da 20. vijek jeste vijek genocida nad Srbima i kaže da bi volio da se posvetimo popisivanju žrtava.

- Dvadeseti vijek je vijek genocida nad Srbima - Balkanski ratovi, Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat i rat devedesetih – sve gore od goreg, a nemamo muzej poput muzeja Holokausta - ukazuje Štrbac.

On navodi da je 2000. godine osnovan Odbor za popis žrtava Јasenovca na drugoj međunarodnoj konferenciji o tom logoru smrti u NDH, ali da taj odbor nije zaživio zato što nisu bila obezbijeđena sredstva.

- Žrtve zavređuju da se ispišu njihova imena i da se čitaju. To je jedino što možemo i što treba da uradimo. Živote im ne možemo vratiti, ali ih možemo spominjati. Dok ih spominjemo, dok im pravimo pomene oni žive - kaže Štrbac.

On ističe da je to i misija "Veritasa" kada su u pitanju ubijeni Srbi u Hrvatskoj i da svaka žrtva mora imati ime, a za to što nema spiska krivi su potomci ili vlasti, što nisu učinili.

- Za svaku od žrtava u "Oluji" koje smo popisali, njih 1.893, radimo kompletne podatke – biografija, kada i gdje su stradali, jesu li pronađeni, identifikovani, sahranjeni. Za neke imamo cijele romane, a za neke je nažalost, malo podataka, ali se trudimo da dođemo do svake porodice i da porodice trećine žrtava čije sudbine nisu riješene podsjetimo da provjere da li su adekvatno prijavili i da li je dovoljno krvnih uzoraka za identifikaciju - kaže direktor "Veritasa".

Štrbac upozorava da u Hrvatskoj umanjuju broj ubijenih srpskih civila u "Oluji" i tvrde da ih je ubijeno 612, pri čemu je "Veritas" popisao imena i prezimena 1.236 ubijenih srpskih civila od ukupno ubijenih 1.893 Srba.

- Ne trebaju mi ni manje ni veće brojke, trebaju mi brojke onoliko koliko ih je bilo. Svaka brojka je, kad su u pitanju ljudski životi, velika. Svaka! - poručuje Štrbac.

Prema podacima "Veritasa" 65 odsto Srba koje su hrvatska vojska i policija ubile u "Oluji" bili su civili, od kojih su čak tri četvrtine bili ljudi stariji od 60 godina.

Od ukupno ubijenih civila čak 29 odsto bile su žene - njih 557, a najstrašnije je što je čak četiri petine ubijenih žena bilo starije od 60 godina. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм