Nezapamćeno nevrijeme

Strijelci Protivgradne preventive imaju pune ruke posla

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2023. 19:07

Nezapamćeno nevrijeme ovih dana u Republici Srpskoj i regionu, nanijelo je ogromnu štetu. Bila bi i veća da Protivgradna prventiva nije reagovala. U protekla tri dana ispaljen je rekordan broj raketa. Jovica Ilić, strijelac je Protivgradne preventive Republike Srpkse već 20 godina. Jedan je od 24 strijelaca na području Bijeljine. I danas je pripravan i čeka poziv za dejstvovanje.

"Prošli put, prije dva dana ispaljeno je negdje 28-30 komada u zavisnosti od dana, a juče smo imali takvu sreću da su ćelije razbijene kod Šamca. Strijelci Protivgradne preventive ne mogu da utiču na vjetar, ali mogu da eventualno utiču na gradonosne ćelije koje su u dometu", rekao je Jovica Ilić, strijelac "Protivgradne preventive Republike Srpkse".

Nekoliko puta dnevno na osnovu vremenske prognoze imaju presjeke stanja i na osnovu toga određuje se pripravnost strijelaca. Poseban režim nedejstvovanja važi kada avioni slijeću i uzlijeću na aerodromima Banja Luka i Tuzla. U Bijeljini postoje 24 protivgradne stanice, kako stvari stoje, kažu, već sada je jasno da je ovo godina sa rekordno velikim brojem ispaljenih raketa.

"Ako u devet ujutru kažu strijelci grada Bijeljina, mobilnost stroga, mi smo od devet časova pored radio stanice. Onog momenta kada dođe momenat za dejstvo, oni kažu Semberija puni lansere, azimut je taj, elevacija je ta i ta i mi napunimo lansere i stojimo ovdje, ako ima potrebe za dejstvom oni nama kažu broj taj i taj u tom azimutu ispalite", rekao je Jovica Ilić.

Kako se slične vremenske prilike očekuju i u narednim danima, dani pripravnosti će se povećavati. Ono što je važno je da imaju dovoljno raketa i da se nadaju da će zadržati nivo efikasnosti.

U toku jučerašnjeg dana Protivgradna preventiva Republike Srpske ispalila je 237 raketa od kojih čak 230 za samo dva sata. Dejstvovalo se sa 15 stanica, a i danas su strijelci dežurni i mobilni jer su najavljene nove nepogode. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм