Sajam australijskog obrazovanja u Banjaluci

Studenti 20 časova sedmično rade, a 20 časova uče

  • 28.10.2018. 20:07

Oko stotinjak zaintersovanih u Banjaluci imalo je priliku da čuje kako mogu da se obrazuju u Australiji. Održan je Sajam australijskog obrazovanja gdje su prisutni saznali o opcijama i uslovima studiranja u Australiji ali i direktno razgovarali sa predstavnicima australijskih obrazovnih institucija. Većina njih još nije odlučila da li će zapravio otići ali su zainteresovani da vide kakve im se to mogućnosti nude. 

“Odlučila sam da nakon srednjoškolskog obrazovanja da studiram vani da vidim kako je.”
“Interesuju me mogućnosti koje će biti predstavljene tako da informativnog karaktera.
“Prvenstveno jer je Autralija razvijena zemlja i sviđa mi se ono što sam vidjela na tv,” rekli su zainteresovani za studiranje u inostranstvu.

Sajam je po prvi put održan u Banjaluci, ali sudenata sa naših prostora odavno ima, kažu organizatori. Uslovi koje zainteresovani moraju ispuniti jeste da imaju minimum obrazovanja kao i položen test poznavanja engleskog jezika koji je medjunarodno priznat. To ne moraju oni koji prije studiranja prvo žele da uče jezik. Takođe moraju biti punoljetnji dok gornja granica, kada je riječ o godinama, ne postoji. A postoji mogućnost i da dobiju stipendije. 

“Različite su stipendije, najveći broj se dodjeljuje za istraživačke programe, pogotovo za doktorske studije, tako da ljudi koji imaju master, dobar portofolio, imaju mogućnost da dobiju punu stipendiju," rekla je Elena Simić iz organizacije “Future option".

Razne su oblasti obrazovanja koje nude predstavnici australijskih školskih ustanova. Menadžment, informacione tehnologije, medicina, samo su neke od njih dok je, kako kažu, posebno popularno i obrazovanje za brigu o djeci. Većina univeziteta nudi osnovne, master ili doktorske studije. 

"Mi smo došli u Bosnu da promovišemo obrazovanje u Australiji i nudimo mnogo toga za studente, biznis, marketing, medicinu, turizam i pozivamo sve studente iz BiH da dođu i pridruže nam se,” kaže Igor Velicki iz “Strathfield College Australija”.

“Ono što je važno jeste da i studenti koji nemaju znanja engeskog jezika, da se odvaže i prijave, jer nudimo u paketu i studiranje i učenje engleskog, sve zajedno,” rekao je Vlad  Belovukovic iz "Australian internacional akademy"

Troškovi studiranja u Australiji koštaju od 20 hiljada do 32 hiljade maraka. Zato pojedinih fakulteti nude i mogućnost zaposlenja. A sve je koncipirano tako da studenti 20 sati sedmično rade, a 20 uče. 

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм