U toku edukacija

Šume Srpske: Kako iskoristiti bilje, ljekobilje i gljive

  • Извор: АТВ
  • 13.07.2021. 19:35

Bilje, ljekobilje, gljive - šume širom Srpske su ih pune. Sve to ipak treba znati da se koristi. Znaju to dobro u JP Šume. Zato su formirali i posebnu radnu jedinicu.

- Jedan od segmenata je proizvodnja eteričnih ulja, na osnovu kojih možemo da napravimo dodatni prihod u poslovanju nažeg gazdinstva. Imamo instaliran pogon godinu dvije dana u nazad – kazao je Strahinja Bašević, v.d. direktor ŠG Romanija Sokolac.



Proizvodiće se eterična ulja i iz drvnog zelenila i plodova četinara. Za sada je u toku edukacija. U Šumama sada uče i o sakupljanju i prepoznavanju ljekovitog i aromatičnog bilja. 

- To su potencijali koji su za sada relativno nevidljivi u sistemu “Šuma Srpske” i nedovoljno iskorišćeni, a nauka je tu da prepozna mogućnosti za unapređenje postojećeg načina gazdovanja šumama i da predloži određene ideje – rekla je Marijana Kapović Solomun, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci

- Naša osnovna uloga je da upoznamo javnost o ljekovitim sastojcima I ljekovitim aspektima biljaka kao I pripremama I da se zadrži maksimalan kvalitet ljekovitog bilja – poručio je Relja Suručić, docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci

Organizator stručne edukacije o potencijalima ljekovitog i aromatičnog bilja su PŠ “Šume Srpske”, a domaćin Šumsko gazdinstvo “Romanija Sokolac . Naredne edukacije planirane su u Foči i Driniću.


Тагови: