Problem i niska otkupna cijena

Suša u Lijevču, poljoprivrednici očekuju manje prinose

  • 29.06.2021. 19:12

Danas zalijevaš, već sutra možeš hodati bos, sve je već suvo, i samo se još više kuva - tako svoje pokušaje navodnjavanja krompira u Lijevču opisuje Velimir Gluvić. Osim krompira, uzgaja kupus i papriku. Za navodnjavanje je koristio mašine na dizel - ali i od toga slaba vajda, jer je zbog suše vodostaj u bunarima odakle se voda crpi drastično opao.

- Voda pada nema je, još malo i gotovo. Nit' vrijedi na 40 stepeni, evo zalio sam 2-3 puta ovdje, pogledajte, izgorio. Samo se odmetnuo i počeo rasti - gotovo. Tu neće biti doprinosa ni treći dio kao lani, pitanje je i to kakvog će biti kvaliteta, hoće li strunuti, neće li – kazao je Velimir Gluvić poljoprivrednik iz Vilusa.



Gluvić je posijao manje povrća nego prošle godine, a zbog nedostatka sredstava je koristio i lošije sjeme i manje đubriva. Prilikom iduće sjetve, kaže, sijaće znatno manje. Panto Ivanić iz Mrčevaca je bio nešto bolje sreće. Navodnjava krompir, luk i lubenicu pomoću elektromotora, pa ne mora da troši gorivo, ali i on očekuje manje prinose.

- Uglavnom zalijevamo, dan-noć, zalijeva se stalno, sisteme za navodnjavanje imamo, toliko koliko može struja da podnese napon. Na ovakvim velikim temperaturama biljke ne napreduju preko 30 stepeni ništa, uglavnom samo spašavamo onu zelenu masu da ne propadne – rekao je Panto Ivanić iz Mrčevaca.

Povrtarima je prošla godina bila teška zbog korone, a ova bi zbog suše mogla da ih dotuče, kažu u Udruženju povrtara. Kažu da se na jesen mogu očekivati više cijene.

- Suše su i okolo. Znači i kod njih će sigurno biti manji prinosi. Zatim, kod nas je 20 odsto povrća manje zasađeno, iz razloga što nije povrće prodato, što su negativno poslovali – istakao je Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Povrtarima je prilikom velikih vrućina problem i niska otkupna cijena, uglavnom zbog jeftinog povrća iz uvoza. Zato ne mogu da podmire troškove skupih sistema za navodnjavanje.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок