Sestra Ilije Gromovnika

Sutra je Blaga Marija: Evo koje običaje treba ispoštovati na ovaj praznik

  • Izvor: Kurir
  • 03.08.2022.16:18

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra obilježavaju praznik posvećen Blagoj Mariji, sestri Ilije Gromovnika. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija. Veoma je poštovana u Srba, posebno među ženama.

Spada u nepokretne praznike i iako nema "crveno slovo" u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju, da se svetica ne bi uvrijedila. Postoji običaj da na ovaj praznik žene treba da zamisle želju, zapale svijeću i pomole se svetiteljki. Uoči praznika se pomolite i obratite svetiteljki pred odlazak na spavanje.

Po narodnom vjerovanju, bila je sestra Svetog Ilije pa su zato moguće vremenske nepogode, grmljavinu i grad u narodu kaže da "brat i sestra razgovaraju".

Veoma je poštovana kod Srba, posebno među ženama. Vjeruje se da je Marija Magdalena zaštitnica žena i postoji običaj da žene na njen praznik treba da zapale svijeću, pomole se i pomisle jednu želju. Narod vjeruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale svijeću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

Ovaj dan je ustvari spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U svojoj mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grijehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovijedi.

Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao "mironosica ravnoapostolska". Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posjetila njegov grob.

Tagovi: