Разна вјеровања

Сутра је Туциндан, важно је да испоштујемо обичаје

  • Извор: Блиц
  • 04.01.2024. 14:19

Вјерници Српске православне цркве сутра обиљежавају Туциндан празник на који се коље и припрема печеница за Божић.

Назван је Туциндан јер се тог дана животиња за печење прво тукла ушицама сјекире преко грудвице соли у платненој врећици стављеној на њено чело, па се онда тако ошамућена клала.

Ова обичај на Туциндан је остао из prethrišćanskih, многобожачких времена и повезан је са приношењем жртве, али га је православна црква прихватила и благословила. За печеницу која се некада називала “божњићара” обично се коље младо свињче или јагње, а има људи који закољу и ћурку, гуску или кокошку.

Како изгледа ручак на -64 степена Целзијуса

Како изгледа ручак на -64 степена Целзијуса

Међутим, живина се у многим крајевима никако не сме наћи на божићној трпези због вјеровања да је она симбол “назадовања и растурања куће” јер “кључа и баца земљу иза себе”. Уколико се негд‌је коље за супу, обавезно се одмах бацају глава и ноге.

Печеница која се спрема за Божић доприноси срећи и благостању куће у којој се коље. Свињче или овца убијају се до поднева, док дан не напредује, а на мјесту гд‌је ће бити убијене претходно се положи слама, преноси Новости Магазин.

Д‌јеца се не смију кажњавати

Некада су се д‌јеца “која то заслуже” и кажњавала и тукла на Туциндан, али послије тога не, јер би, по вјеровању, на мјесту ударца искочили чиреви. У неким мјестима сјеверног Баната се одржао тај обичај, па родитељи симболично “туку” д‌јецу да би била послушна.

Послушајте како браћа Божић изводе

Послушајте како браћа Божић изводе "Божић Божић какав диван дан"

Неки други извори наводе да се на Туциндан д‌јеца не смију тући, управо зато што им могу изаћи чиреви.

Спремање куће за Божић

Од Туциндана почиње и спремање куће за Божић. Домаћица припрема брашно за мијешање, посуду са зрневљем жита, мења сламу у гнијездима за живину, прибавља суве шљиве, смокве, орахе, новчиће и бомбоне које ће на Бадње вече просути по слами расутој у кући, а које ће д‌јеца покупити пијучући.

Америка више не може да помогне Украјини

Америка више не може да помогне Украјини

На тај дан, према вјеровању, ништа се не смије давати, нити износити из куће, али је зато тада неопходно вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до следећег Божића.

Вечера на поду

У појединим крајевима Србије на Туциндан се вечера на поду, никако за столом, и глава куће мора сједити окренута према истоку. Прво се постављају со и бијели лук, а онда хљеб, пасуљ, купус, риба и остала посна храна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.