Васкршњи празници

Сутра је Васкршњи уторак, једну ствар је строго забрањено радити

  • 06.05.2024. 15:48

У већини српских крајева, Васкршњи празници трају три дана. То значи да се и у уторак широм наше земље настављају гозбе и весеља на којима се угошћавају рођаци, кумови, комшије и пријатељи.

Ово је вријеме када се окупља родбина и из удаљенијих крајева и обнављају давно склопљена другарства. У народу је познат и као Свијетли уторак и за њега се везује велики број обичаја и вјеровања.

У Воденој седмици, како се још назива прва недјеља по Васкрсу, нарочито се признају, и по важности издвајају, Водени уторак и Водена субота.

Према старом народном вјеровању, уторци важе за баксузне дане. Али, не и овај! У народу се Свијетли (или Водени) уторак сматра најбољим уторком у цијелој календарској години! Стари кажу да је ово дан који, као и Васкрс, свима доноси радост и весеље. Такође, ако се дијете роди на овај дан, биће срећно и дуговјечно. Због тога се понегдје у селима, баш на данашњи дан одржавају свадбе, јер се вријеме празновања Васкрса сматра посебном благодати, па се та благодат жели пренијети и на нове супружнике и њихову новоосновану породицу.

По вјеровању у Гружи, на Свијетли уторак није добро да се било шта ради (да се пере, шије, крпи…) са мушком одјећом, поготову оном будућих војника.

Стари кажу да је добро ићи у појсету или на пут. Ако планирате да баш данас кренете, обичај налаже да замислите и жељу. Она ће се остварити, а на путовању ће вас пратити срећа.

Због тога једина ствар коју православни вјерници треба да испоштују у ова три дана јесте да се веселе и радују и да ту радост дијеле и са својим најдражима и најближима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.