Alarmantno u sarajevskom naselju Otes

Sve poplavilo, vatrogasci evakuišu građane iz staračkog doma, ugrožene desetine kuća

  • Izvor: avaz
  • 05.11.2021.07:53

Nevrijeme koje posljednjiih dana pogađa Bosnu i Hercegovinu, sinoć je ostavilo ozbiljne posljedice u Kantonu Sarajevo, nakon višesatnih obilnih padavina i grmljavine.

Čak su i glavne saobraćajnice u Sarajevu pod vodom, a saobraćaj se odvija otežano.

Avaz piše o naselju Otes koje je pod vodom jer se rijeka Željeznica izlila.

Akcija je u toku

- Mi smo pod vodom, rijeka je izlila. To je katastrofa. Tu su vatrogasci. Alarmantna je situacija. Nama treba pomoć - kazao je čitaoc, koji nam je poslao videosnimke.

Kako su  rekli iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, poplavljene su i zgrade, porodične kuće.

- Ekipe su na terenu, evakuišu ljude. U stračkom domu ih prebacuju na više spratove. Akcija je u toku. Četiri ili pet vozila je na terenu. Dvije stanice, Stup i Centar su dole, dobrovoljci s Ilidže - kazali su za "Avaz" iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Takođe i u drugim dijelovima Kantona Sarajevo ima problema. U Dobroševičkoj se izlila rijeka Bosna, a, kako nam je rečeno, na ulicama ima automobila u vodi koji su se zaglavili.

Još se ne radi dislokacija

- Zovu ljudi iz privatnih kuća, ugostiteljskih objekata, ali mi niti imamo dovoljno ljudi, ni opreme da sve to stignemo. Ovo nam je najbitnije, da ljude evakuišemo u Otesu, a ostalo će morati čekati - kazali su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Na terenu su i ekipe Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i policija.

- Ugroženo je između 50 i 70 kuća. Upravo se evakuišu starci iz staračkog doma, još se ne radi dislokacija već se podižu na više spratove. Formira se štab, kasnije ćemo vidjeti šta ćemo - kazao je za "Avaz" Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo.