Свјетски дан борбе против карцинома

Све већи број малигно обољелих

  • Извор: АТВ
  • 04.02.2024. 19:17

Све већи број малигно обољелих, све дуже листe чекање за прегледе,те недостатак лијекова највећи су проблеми пацијената у Републици Српској. За пацијенте у узнапредовалој фази болести, ефикаснији, најчешће биолошки лијекови који су већ доступни у региону, новчано су недостижни.

"Апелујемо на фонд да се што више средстава издваја за те нове, иновативне лијекове да би се продужио живот од пет до седам година са тим новим биолошким терапијама. Исто апелујемо да се уведе скрининг и мамографија, јер ако се карцином открије на вријеме онда је 99% изљечив", каже Сузана Кекић, Савез жена обољелих од рака дојке.

"Желимо да се укину листе чекања, јер људи чекају по пет-шест мјесеци на листи, на крају добију право на лијек, а он је тај лијек требало да почне да користи 14 недјеља од посљедње операције", каже Јасминка Средојевић, Удружење пацијената обољелих од меланома.

Пут ка искорјењивaњу једног од најчешћих карцинома, грлића материце је превентивна ХПВ вакцинација. Много је проблема и при самој набавци, али из буџета Српске за лијекове пацијената са ријетким и малигним обољењима издваја се 76 милиона марака. 

"Те лијекове производе жива бића, а производе јајне ћелије кинеског хрчка. То је посебан биоинжењеринг, начин производње изузетно скуп. Наравно да се у почетку, када се лијек испитује, уложе огромна средства да би се доказала ефикасност лијека и све то онда улази у крајњу цијену лијека", каже Зденка Гојковић, начелник клинике за онкологију УКЦ-а Републике Српске.

"Имате одређену терапију која се по индикацијама произвођача користи за једну врсту карцинома, али вам је емпиријски показала добар резултат и на другом типу карцинома, међутим, сам ФЗО не може да набави лијек за нешто што није произвођач индиковао", каже Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Сваке године за око 6. 000 пацијената установи се дијагноза неког од малигних  обољења. Најбитније и заједничко за све облике обољења је рано откривање болести.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: