Matičari više i ne broje razvode

Sve veći broj razvoda na jugu Srpske

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2022. 19:31

Više niko ni sa kim ne može u prolazu poruče Južnjaci kada im kažemo da se povećao broj razvedenih brakova. Neki znaju razloge, a oni iskusniji imaju i rješenja.

"Dobro bi bilo da se isključi struja jedno godinu dana pa bili bi zajedno, družili bi se makar, ako ne napolju onda zna se đe, ima soba. Sve pomanitalo i poludjelo, sve je do đavola otišlo pa i u braku ne možeš funkcionisati. Dosadi sve u životu dosadi, sve ima svoje. Ne može dugo ništa da funkcioniše", kažu Trebinjci.

Broj razvoda zadnjih godina povećao se na jugu Srpske . Zbog bračnih bura pune ruke posla imaju mnogi. Prvi su na potezu službenici Centra za socijalni rad, za one sa maloljetnom djecom kreće postupak pomirenja. Od 26 parova prošle godine u Trebinju su pomirili dva. Razlozi razvoda su kažu ustaljeni. 

"Najčešći razlozi su neka neslaganja naravi, već narušene relacije koje već dostignu neki nivo da se ne mogu prevazići. To je nešto višegodišnje znači nesuglasice koje narastaju a samo se zataškavaju pa onda samo dođu u situaciju kada postaje jasno da to više ne može", kazala je Željka Varaga, socijalni radnik. 

Kada  jedan od supružnika treba pravni savjet, tužbu ili žalbu tu je "Besplatna pravna pomoć". I oni kažu da su u prošloj godini najviše posla imali upravo oko razvoda.

"Ove godine imamo porast brakorazvodnih parnica. Oni dolaze iz čitave Hercegovine, od Foče do Trebinja. Mi pokrećemo parnični postupak to jeste podnosimo tužbu ili ako je ili ako je druga strana podnijela tužbu odgovaramo na nju i potom ih zastupamo pred sudom", ističe Anja Daković, v.d. pomoćnika direktora u Centru za pružanje besplatne pravne pomoć.

Za prvih devet mjeseci prošle godine u Srpskoj je razvedeno 627 parova, za čitavu 2020. razišlo ih se 948. Na jugu kažu da se mahom razvode parovi sa po nekoliko godina bračnog staža mada je bilo i onih koji su se razišli i nakon nekoliko decenija. 

Trebinjski matičari tačan broj razvedenih brakova ne znaju. Znaju da su u 2021 godini sklopili 250 brakova od čega je 161 iz Trebinja, nadaju se da su svi parovi i dalje u braku.

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм