Banjaluka

Sve više slučajeva brutalnog porodičnog nasilja

  • Извор: АТВ
  • 29.03.2023. 20:07

Uroš Pašajlić, otac iz pakla, godinama je u kadi kao roba držao djevojčicu od osam godina.

Dijete je nađeno neuhranjeno, dehidrirano i zapušteno. Ovo je jedan od najtragičnijih događaja koji su potresli javnost regiona u posljednjih par godina.

"Ono što često prepuštamo slučaju, je to da prvo ne razmišljamo gdje je dijete koje je trebalo biti u skoli. Kao društvo i kao građani nismo dovoljno bili konkretni da reagujemo ako čujemo da je u komšiluku dijete koje je zlostavljano", kaže direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Srbije Igor Jurić.

Nažalost za većinu slučajeva, kao što je slučaj ove djevojčice, saznaje se prilično kasno, kažu u Fondaciji Udružene žene, pod čijim okriljem je banjalučka Sigurna kuća.

Tamo je trenutno utočište pronašlo 14 žena sa djecom koje su preživjele najbrutalnije oblike fizičkog i psihičkog nasilja.

"U prethodnoj godini bilo je 44 osobe koje su primile pomoć i podršku, Sos telefon otprilike oko 3-4 poziva se u toku dana se primi poziva na sos broj na teritoriji koju pokriva Fondacija udružene žene to jest nije za cijelu Republiku Srpsku", rekla je Gorica Ivić, izvršni direktor Fondacije.

U Srpskoj raste broj žrtava nasilja u porodici. Prema podacima Policijske uprave Banjaluka prethodne godine je bilo za 40 odsto više žrtava nego prethodnih godina.

Na području Policijske uprave Banjaluka tokom 2022. godine evidentirano je 359 žrtava nasilja u porodici, što je za 40,2% više u odnosu na 2021, kada je evidentirano 256 žrtava nasilja.

Kako je regulisano zakonom Republike Srpske novčanu kaznu u iznosu od 300-3.000KM dobijaju građani, ali i zaposleni u obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama koji su znali za nasilje, a nisu prijavili. SOS telefon za žrtve nasilja u Srpskoj je 1264.

Тагови: