Banjaluka

Sve više slučajeva brutalnog porodičnog nasilja

 • Izvor: ATV
 • 29.03.2023. 20:07

Uroš Pašajlić, otac iz pakla, godinama je u kadi kao roba držao djevojčicu od osam godina.

Dijete je nađeno neuhranjeno, dehidrirano i zapušteno. Ovo je jedan od najtragičnijih događaja koji su potresli javnost regiona u posljednjih par godina.

"Ono što često prepuštamo slučaju, je to da prvo ne razmišljamo gdje je dijete koje je trebalo biti u skoli. Kao društvo i kao građani nismo dovoljno bili konkretni da reagujemo ako čujemo da je u komšiluku dijete koje je zlostavljano", kaže direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Srbije Igor Jurić.

Nažalost za većinu slučajeva, kao što je slučaj ove djevojčice, saznaje se prilično kasno, kažu u Fondaciji Udružene žene, pod čijim okriljem je banjalučka Sigurna kuća.

Tamo je trenutno utočište pronašlo 14 žena sa djecom koje su preživjele najbrutalnije oblike fizičkog i psihičkog nasilja.

"U prethodnoj godini bilo je 44 osobe koje su primile pomoć i podršku, Sos telefon otprilike oko 3-4 poziva se u toku dana se primi poziva na sos broj na teritoriji koju pokriva Fondacija udružene žene to jest nije za cijelu Republiku Srpsku", rekla je Gorica Ivić, izvršni direktor Fondacije.

U Srpskoj raste broj žrtava nasilja u porodici. Prema podacima Policijske uprave Banjaluka prethodne godine je bilo za 40 odsto više žrtava nego prethodnih godina.

Na području Policijske uprave Banjaluka tokom 2022. godine evidentirano je 359 žrtava nasilja u porodici, što je za 40,2% više u odnosu na 2021, kada je evidentirano 256 žrtava nasilja.

Kako je regulisano zakonom Republike Srpske novčanu kaznu u iznosu od 300-3.000KM dobijaju građani, ali i zaposleni u obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim ustanovama koji su znali za nasilje, a nisu prijavili. SOS telefon za žrtve nasilja u Srpskoj je 1264.

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina